• Proiectul va fi trimis Parlamentului pentru adoptare
  • Stelian Ion: Vă reamintesc că există anumite imunități și garanții și în prezent. Alte garanții ar însemna să punem în discuție dacă suntem egali în fața legii
  • Florin Cîțu: Este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi o recomandare pentru respectarea MCV

Guvernul a adoptat, joi seara, proiectul de desființare a Secției pentru Investigare Infracțiunilor din Justiție (SIIJ).

Controversatul proiect este trimis Parlamentului pentru adoptare.

„Vă reamintesc că există anumite imunități și garanții și în prezent. Alte garanții ar însemna să punem în discuție dacă suntem egali în fața legii, dacă nu cumva prin aceste eventuale mecanisme vor mai ajunge cei care încalcă legea. Ce alte garanții au justițiabilii față de magistrați? (…)În viitor vom putea discuta în Parlament despre eventuale garanții suplimentare, ca magistrații să se simtă liberi, fără presiuni”, a spus ministrul Justiției, Stelian Ion.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Este o promisiune a coaliţiei de guvernare şi o recomandare pentru respectarea MCV”, a spus Florin Cîțu.

Acest guvern a ales să își asume un amestec grosolan în treburile Justiției. Ministrul Justiției nu are niciun instrument legal cu privire la ce face un anumit parchet. Acest proiect amintește de anii 50, când procurorii făceau dosare la comandă politică”, a comentat fostul ministru al Justiției, Robert Cazanciuc, la Aleph News.

Procurorii au supravegheat aproape 3.000 de magistrați din România și au cerut în jur de 6.000 de măsuri de supraveghere.

Pe fondul derapajelor DNA la finalul lui 2018, Parlamentul a înființat, printr-o lege trecută de Curtea Constituțională, SIIJ.

Secția activează în cadrul Parchetului General.