• UDMR presează Bruxellesul pentru reducerea numărului urșilor din România.
  • Petiția lansată de UDMR a fost prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov.
  • Eurodeputatul UDMR Vincze Lorand transmite că trebuie găsită „o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu „problema urșilor”.

O petiție prezentată în comun de președinții consiliilor județene Harghita, Mureș, Covasna și Brașov privind gestionarea ursului brun în România a fost luată în discuție, în Comisia pentru petiții a Parlamentului European. Anunțul a fost făcut de europarlamentarul UDMR Vincze Lorand, unul dintre cei care susțin petiția. Acesta a transmis că trebuie găsită „o soluție liniștitoare pentru oameni”, în legătură cu „problema urșilor”.

Eurodeputatul a mai afirmat că această problemă cade pe umerii Ministerului Mediului, iar Vincze Lorand a anunțat că „a lucrat deja” la această temă cu ministrul mediului Tanczos Barna.

Urșii, numeroși în Harghita

Protejarea vieții umane și prevenirea daunelor economice este mai importantă pentru noi decât orice altceva”, scrie europarlamentarul UDMR.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În această petiție prezentată în Parlamentul European scrie că „numărul urșilor din România este estimat la 7.000, din care 2.100 locuiesc în județul Harghita, iar această populație numeroasă duce la conflicte”.

Vincze Lorand a spus în cadrul ședinței că cei din Comisia Europeană au confirmat că Directiva Europeană privind Habitatele interzice capturarea sau uciderea deliberată a vânatului mare, cum ar fi ursul brun, însă, pentru a asigura protecția oamenilor, statele membre pot deroga de la această dispoziție pentru a preveni daune grave.

106 exemplare ucise în 2020

Vânătoarea la urs se poate practica numai în baza derogărilor anuale care se obțin de la Ministerul Mediului. Anul trecut, au fost ucise 106 exemplare, iar 18 exemplare au fost relocate (mutate din zone unde pot intra în contact cu oameni în zone unde sunt în siguranță), acțiunea fiind aprobată de Ministerul Mediului.

Trebuie să arătăm foarte clar Parlamentului European și Comisiei Europene că această situație are nevoie de o rezoluție urgentă. Este vorba despre protecția naturii și a mediului, ursul este o specie protejată, dar este un animal carnivor care dacă nu se face nimic numărul de exemplare crește și vorbim de pagube de milioane de euro. De câteva săptămâni am vorbit cu Ministrul Mediului, dl. Tanczos Barna, iar el a promis că ministerul va adopta cât de curând un plan de management al marilor carnivori, care odată implementat va rezolva această problematică”, a declarat Vincze Lorant.