• Spitalul de Pneumoftiziologie din Runcu, vechi de 80 de ani, poate concura cu spitalele moderne
  • Spitalul din Runcu este construit sub forma unui transatlantic cu trei nivele
  • Spitalul din Runcu este construit la o altitudine de 780 m, în munţii Gorjului

Ai tot auzit de spitale cu renume care iau foc, pentru că au instalaţii vechi, de pacienţi care se plâng de mizeria din saloane ori manageri care strigă că nu au bani. Există însă și variantă pozitivă: spitalul de Pneumoftiziologie din comuna Runcu, Gorj.

Este construit departe de lume, într-o pădure, pe o coastă de munte. A fost dat în folosinţă în 1941, iar acum este o unitate modernă, cu peste 220 de paturi, aparatură medicală de ultimă generaţie şi este singurul spital din ţară cu o salină terapeutică.

Peste 6 milioane de lei au fost investite până acum pentru renovarea şi modernizarea spitalului. Anul acesta, alte aproape 6 milioane de lei vor fi cheltuite pentru a cumpăra aparatură. Cristian Negrea este medic pneumolog și lucrează aici din 1997.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cristian Negrea, medic pneumolog: „Oxigenoterapia se asigura cu nişte tuburi de oxigen. Era un bronhoscop german, cu un singur canal şi, mă rog. Era tâmplăria, tocăria era de lemn, stricată. (…)Acum vorbim de bronhoscop, de videobronhoscop, vorbim de câteva spirometre, aparat de radiologie digital.”

Reţeta succesului? Trebuie doar să vrei, spune Ion Ciochină, managerul spitalului. În 2010, el a ajuns aici ca director financiar și acum este coordonatorul unităţii. A cerut bani de la autorităţile judeţene, de la Guvern, Uniunea Europeană şi chiar și de la sponsori.

Ion Ciochină, manager Spitalul de Pneumoftiziologie Runcu: „Avem instalaţie de panouri solare care reduc foarte mult consumul de gaz, pe timpul cât există lumină solară. Noi, din aprilie până în noiembrie, nu mai folosim gaz. Apa caldă menajeră e produsă de e energie verde.”