• Membrii mai bogați ai OMC au blocat propunerea a peste 80 de țări în curs de dezvoltare pentru a renunța la drepturile de brevet
  • Africa de Sud și India și-au reînnoit propunerea de a renunța la regulile acordului OMC privind aspectele de proprietate intelectuală
  • Țările occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea

Membrii mai bogați ai Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) au blocat propunerea a peste 80 de țări în curs de dezvoltare pentru a renunța la drepturile de brevet într-un efort de a stimula producția de vaccinuri COVID-19 pentru țările sărace, relatează Reuters.

Africa de Sud și India și-au reînnoit propunerea de a renunța la regulile acordului OMC privind aspectele de proprietate intelectuală, o acțiune care ar putea permite producătorilor să facă mai multe vaccinuri.

Africa de Sud a susținut că actualul sistem nu funcționează, subliniind eșecul de a asigura medicamente în timpul pandemiei HIV / SIDA, care a costat cel puțin 11 milioane de vieți africane. În luna octombrie, Medecins Sans Frontieres (Medici Fără Frontiere) a elaborat o scrisoare semnată de peste 375 de organizații ale societății civile care susțineau cazul inițiat de Africa de Sud.

Recomandări

ELICOPTERUL LUI RAISI S-A PRĂBUȘIT
CE SE ÎNTÂMPLĂ DACĂ RAISI A MURIT
CINE ESTE EBRAHIM RAISI?
MAIA SANDU ÎȘI DONEAZĂ PREMIUL
FICO SCAPĂ DE PERICOL

Propunerea pentru Africa de Sud și India a fost susținută de zeci de țări, în mare parte în curs de dezvoltare, la OMC, dar s-au opus țările occidentale, inclusiv Marea Britanie, Elveția, națiunile UE și Statele Unite, care au mari industrii farmaceutice interne.

Țările occidentale susțin că protejarea drepturilor de proprietate intelectuală a încurajat cercetarea și inovarea și că suspendarea acestor drepturi nu ar duce la o creștere bruscă a ofertei de vaccin.