• La 100 de megaherți, celula de SARS-CoV-2 s-a comprimat ca o minge care este lovită de pământ
  • Cercetătorii compară acest model cu fenomenul acustic prin care cântăreții de operă pot să spargă un pahar dacă ating o frecvență și un volum potrivit

De la animale cu ultrasunete a venit și tot ultrasunetele îi vin de hac. Coronavirusul e distrus de vibrațiile făcute la frecvențe între 25 și 100 de megaherți. E un studiu al cercetătorilor de la MIT.

La 100 de megaherți, celula de SARS-CoV-2 s-a comprimat ca o minge care este lovită de pământ, ca apoi să se vadă că, la vibrații mai intense, structura receptorilor, acei țepi ai virusului, să fie afectată. Cercetătorii compară acest model cu fenomenul acustic prin care cântăreții de operă pot să spargă un pahar dacă ating o frecvență și un volum potrivit, pentru o durată de timp anume.

La frecvențe mai mici de 25 și 50 de MHz, virusul s-a deteriorat și mai repede, inclusiv în condiții simulate de densitate corporală.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Ce șanse sunt să putem folosi tehnica pentru vindecarea bolnavilor?

Tehnologia ar putea ajunge chiar și în telefoanele noastre mobile. Cercetătorii de la MIT lucrează în acest sens cu o echipă de microbiologi din Spania, care folosesc microscopia de forță atomică și studiază efectele ultrasunetelor asupra coronavirusului la porci.

Dacă ultrasunetele, care se folosesc deja pentru spargerea pietrelor de rinichi, își dovedesc eficiența terapeutică, echipa crede că niște traductoare în miniatură cu ultrasunete ar putea fi introduse în dispozitive mobile și ne-ar putea apăra de virus.