Ar fi fost prea frumos ca Banca Națională să mai scadă încă o dată în acest an dobânda de referință, de la 1,25% la 1%, ceea ce ar fi dus și la scăderea în continuare a ROBOR și, ulterior, a IRCC, noua dobândă de referință pentru creditele ipotecare sau de consum.

Dar pentru că inflația a început să scoată din nou colții, BNR a oprit procesul de reducere a dobânzilor. Din cauza gestionării proaste a pieței energiei de către ANRE-, Ministerul Energiei și guvernele Orban și Cîțu, cu toții ne-am trezit cu o factură de plată pentru energia casnică mai mare cu 20-30%.

Peste această situație internă se adaugă și creșterea prețurilor la țiței, la benzină, creșterea prețurilor produselor alimentare și va urma creșterea prețurilor pentru materiale de construcții, ceea ce, în final, va duce la o creștere a prețului pe metrul pătrat construit.

Recomandări

DRILL, BABY DRILL?
PNL VREA REFORMA
GEORGIA IESE LA VOT
UK IA MĂSURI
EFECTELE TIKTOK
GEORGESCU: „MANIPULARE”

În aceste condiții, BNR nu cred că mai vrea să mai scadă dobânda de referință, deși premierul Florin Cîțu și-ar fi dorit acest lucru, pentru ca Ministerul Finanțelor să plătească mai puțin pentru finanțarea imensului deficit bugetar.

La începutul anului trecut, înainte să apară Covid-19, dobânda de referință a BNR era de 2,5%, iar ROBOR-ul se apropia de 3%.

Imediat după ce a apărut criza și s-a închis economia, într-o mișcare fără precedent, Banca Națională a redus dobânda de referință de la 2,5% la 2%, iar în vară a mai redus de două ori dobânda, de la 2% la 1,75%, iar apoi de la 1,75% la 1,5%.

Acest lucru a dus la scăderea ROBOR-ului cu del puțin 50%, ceea ce s-a văzut și în scăderea ratelor la bancă pentru creditele luate.

La începutul acestui an, spre surprinderea pieței, BNR a redus încă o dată dobânda de referință de la 1,5% la 1,25%, și dacă nu ar fi izbucnit scandalul cu liberalizarea pieței energiei, care a dus la creșterea prețurilor, BNR era pregătită să reducă dobânda chiar la 1%, pentru a susține revenirea economiei.

Din păcate a revenit inflația, care acum depășește 3%, ceea ce a dus și la creșterea ROBOR-ului de la 1,5%, unde scăzuse în ianuarie, la 1,7%.
Păcat că am pierdut ocazia să vedem cum BNR scade dobânda de referință la 1%, ceea ce ar fi fost un minim istoric, mai greu de egalat. Gândiți-vă că în criza anterioară dobânda de referință a BNR era de 10,25%.