• Un material BBC explică ce este intoleranța la lactoză și ce înseamnă lactaza.
  • 70% din populație este intolerantă la lactoză.
  • În viitor, laptele ar putea fi produs în laborator pentru a avea aceleași valori nutriționale precum laptele clasic de vacă, dar fără să conțină lactoză.

În ultima vreme, o băutură atât de simplă precum laptele devine un subiect de discuție la scară largă, susține un material BBC.

În timp ce unii spun că laptele este un aliment puternic, care asigură nutrienții necesari pentru creștere și pentru un sistem osos sănătos, alții afirmă că poate cauza cancer și boli de inimă.

Materialul BBC spune că laptele are un rol foarte important în viața mamiferelor, chiar de la naștere.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1
Sursa Foto: HEPTA

Oamenii au început să bea lapte pentru nutrienții săi: este bogat în grăsimi, proteine și zahăr, dar și în micronutrienți precum calciu și vitamina D.

Totuși, oamenii au început să observe că au unele probleme atunci când vine vorba despre consumul de lapte: intoleranța la lactoză.

Oamenii sunt singurele mamifere care au continuat să consume lapte după ce au încetat să primească lapte matern, însă există un argument biologic care demonstrează de ce a bea lapte în continuare este bizar.

Ce este lactaza și lactoza: 70% din populație este intolerantă la lactoză

Atunci când suntem copii, organismul nostru produce niște enzime care poartă numele de lactază. Acestea ne ajută să digerăm alimentele care conțin lactoză, un zahar care este prezent în mod natural în laptele matern.

Aproximativ 70% dintre oameni pierd această enzimă, lactaza, pe măsură ce înaintează în vârstă și odată cu ea, organismul pierde și capacitatea de a digera lactoza.

Cine sunt cei 30% al căror organism continuă să producă lactază

Majoritatea sunt originari din nordul Europei, acolo unde există cultura fermelor de vite de sute de ani. Aceștia nu au intoleranță la lactoză datorită unei mutații genetice.

Cum se manifestă intoleranța la lactoză

Sursa Foto: Profimedia

95% din populația asiatică este intolerantă la lactoză. Intoleranța la lactoză se manifestă prin crampe stomacale, diaree și greață. În plus, persoanele intolerante la lactoză afirmă că se simt balonate după ce consumă produse care conțin lactoză.

Mit sau realitate despre consumul de lapte: Boli cardiovasculare și cancer

Consumul de lapte poate crește riscul bolilor cardiovasculare din cauza grăsimilor saturate din lapte, doar dacă consumi aproximativ un litru de lapte în fiecare zi.

Un studiu recent arată că nu ar trebui să ne facem griji atunci când bem lapte pentru că nu conduce către cancer.

Totuși, această legătură dintre consumul de lapte și cancer ar fi venit de la estrogen, hormonul pe care îl produce o vacă atunci când este mulsă în perioada gestației.

Estrogenul este transferat în laptele pe care îl consumăm, însă cercetătorii afirmă că nivelul acestuia este prea mic pentru a afecta sănătatea oamenilor.

Producția de lapte poate afecta mediul și planeta

Producția de lapte poate afecta planeta: un pahar pe lapte pe zi înseamnă 229 de kilograme de emisii de gaz cu efect de seră pe an, pentru fiecare persoană care consumă lapte.

Ceea ce se traduce prin a conduce o mașină diesel pentru o distanță de 941 de kilometri.

Pentru consumul de lapte se folosesc 45.733 de litri de apă, ceea ce înseamnă 703 sesiuni de duș care durează 8 minute.

Beneficiile consumului de lapte

Sursa Foto: HEPTA

Aproximativ 250 de mililitri de lapte pe zi înseamnă 350 de miligrame de calciu pentru o dezvoltare sănătoasă a sistemului osos al copiilor cu vârste între un an și trei ani.

Cercetătorii încă nu au reușit să stabilească dacă adulții chiar beneficiază de nutrienții laptelui odată cu înaintarea în vârstă.

Cum putem obține nutrienții de care avem nevoie dacă nu bem lapte

Laptele vegetal este una dintre opțiuni. Pentru producția acestuia se folosește o cantitate mult mai mică de energie și apă. Așadar, impactul asupra mediului este mult mai mic decât cel pe care îl are laptele clasic.

Totuși, laptele fără lactoză nu se compară cu laptele clasic atunci când vine vorba despre valori nutriționale. Singurul lapte care se poate compara cu laptele de vacă este laptele de soia.

Celelalte tipuri de lapte vegetal au nevoie de nutrienți adăugați în mod artificial pentru a ajunge la aceleași cantități de calciu și vitamine regăsite în laptele de vacă.

Care este viitorul laptelui

În acest moment, există mai multe start-up-uri care testează producția în laborator a proteinelor din laptele de vacă.

Practic, în viitor, laptele pe care îl consumăm ar putea fi produs în laborator.