• Uniunea Europeană analizează varianta de a recomanda statelor membre să nu primească cetăţeni americani după deschiderea graniţelor
  • Măsura ar urma să fie luată în contextul în care numărul îmbolnăvirilor de COVID-19 din SUA continuă să crească
  • Alături de SUA, pe „lista neagră” s-ar mai afla Brazilia și Rusia

Jurnaliştii de la The New York Times scriu că au intrat în posesia a doua liste cu ţările care ar putea avea acces în statele membre UE după 1 iulie, odată cu deschiderea graniţelor.

Potrivit acestora, de pe cele două liste lipsesc ţări precum Brazilia, Rusia, Statele Unite şi alte naţiuni în care numărul cazurilor de COVID-19 continuă să crească.

Statele europene analizează cele două liste şi principalul criteriu este cel referitor la felul în care evoluează numărul cazurilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit listelor analizate la Bruxelles, cetăţenii chinezi ar urma să fie bine-veniţi în Europa, la fel ca şi cei din ţări precum Uganda, Cuba şi Vietnam. Dar sunt excluşi cei din SUA şi alte ţări considerate prea riscante din cauza răspândirii virusului.

O decizie finală privind accesul cetăţenilor americani ar urma să fie luată la începutul săptămânii viitoare, înainte de 1 iulie când se vor deschide graniţele.

„Criteriile se vor concentra pe circulaţia virusului”, a spus un diplomat al UE pentru CNN, adăugând că Bruxellesul urmăreşte să ţină departe călătorii din ţările „unde virusul circulă cel mai activ”.

Deocamdată nu a fost luată o decizie în acest sens şi, oricum, fiecare ţară membră va hotărî cine poate intra. Bruxellesul poate face doar recomandări în acest sens.

Jurnaliştii americani scriu că decizia Bruxellesului de a interzice accesul cetăţenilor americani în UE reflectă modul în care a reacţionat Trump faţă de europeni în luna martie, când Europa era epicentrul pandemiei.

Atunci, liderul de la Casa Albă a stârnit revolta Europei când a interzis cetăţenilor din majoritatea ţărilor Uniunii Europene să călătorească în America. Donald Trump a justificat atunci decizia spunând că este necesară pentru protejarea Statelor Unite, care la acea vreme avea aproximativ 1.100 de cazuri de coronavirus şi 38 de decese, scrie NY Times.