• Guvernul a aprobat normele metodologice pentru programele IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing
  • IMM Invest are un plafon de 15 miliarde de lei
  • Dacă îți iei utilaje sau echipamente în leasing pentru compania ta, statul subvenționează 50% din dobândă pe o perioadă de 8 luni

Dacă ai o companie pe butuci din cauza crizei, anul acesta ai putea obține mai multe credite bancare cu garanții de stat. Un prim pas deja a fost făcut: Guvernul a aprobat normele metodologice pentru programele IMM Invest, IMM Factor și IMM Leasing.

IMM Invest, unde anul trecut 10% din mediul de afaceri a aderat, are în 2021 un plafon de 15 miliarde de lei. Aici li se dă o șansă și fermierilor cu noul Agro IMM Invest, care are alocat undeva la 1 miliard de lei. Statul vine cu garanţii şi bani nerambursabili la creditele pe care le iei pentru capitalul de lucru sau investiții.

Pentru IMM Leasing, Ministerul Finanțelor pune la bătaie 2 miliarde de lei. Acest program urmează să se lanseze. Momentan s-a dat startul la înscriere pentru firmele de leasing colaboratoare.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Dacă îți iei utilaje sau echipamente în leasing pentru compania ta, statul subvenționează 50% din dobândă pe o perioadă de 8 luni. La IMM Factor îți poți lua un credit comercial, pentru care statul garantează cu jumătate, dar nu mai mult de 800.000 euro. Bugetul alocat este tot de 1 miliard lei.

În 2020, IMM Invest a avut un plafon de 30 de miliarde de lei. Anul acesta, prelungirea programului, de fapt, este de 15 miliarde de lei. Noutatea este Agro IMM, un subprogram care nu a mai fost până acum. În felul acesta, firmele care erau împiedicate să ia un credit din cauza lipsei garanțiilor și erau presate să creeze necesarul de lichiditate în piață o pot face, pentru că statul garantează pentru ele.