• Poluarea, alimentația deficitară și expunerea la anumite electrocasnice favorizează infertilitatea
  • Toată populația de sex masculin riscă să rămână infertilă până în 2045
  • Nu este recomandat să foloseși nici săpunuri sau deodorante care să conțină parabeni

O apocalipsă este profețită pentru anul 2045, însă de data asta nu e vorba nici de Nostradamus, nici de baba Vanga.
Este un semnal de alarmă pe care ți-l dau medicii: – din cauza alimentelor ultraprocesate și învelite în plastic toxic,
bărbații nu vor mai putea procrea. Există și un studiu publicat în prestigioasa publicație online Politico. Experta care l-a realizat numește asta spermaggedon. Deja numărul bărbaților sterili crește pe an ce trece.

Mihai Bucur, medic specializat pe andrologie și embriologie: „Numărul s-a dublat în ultimii 2-3 ani de zile în ceea ce privește procedurile de fertilizare in-vitro. Creșterea este cam de 1,5 procente pe an. Actualmente se apreciază cam avem 10 poate chiar 15 procente din bărbați care au probleme de subfertilitate sau infertilitate”

La Mihai în cabinet au venit inclusiv cupluri cu vârste de sub 20 de ani. Medicul Cezara Bucur îți explică ce se întâmplă.
Alimentația e în topul cauzelor infertilității. Nici femeile, nici bărbații nu trebuie să aibă carențe de vitamina D3, zinc sau magneziu. De asemenea obezitatea și fumatul au un impact major asupra spermatozoizilor. Specialiștii numesc aceste obiceiuri nesănătoase drept stres oxidativ. Iar acesta afectează direct sistemul endocrin al bărbatului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cezara Bucur, medic specializat pe fertilizare in vitro: „Este o boală care afecteză supraviețuirea speciei deci trebuie să tragem un semnal de alarmă. Alimentația poate afecta prin efectul epigenetic deja fertilitatea când încă suntem embrioni la mama noastră în burtă. Ce mănâncă mama noastră ne poate afecta fertilitatea pe viitor”

În 20-30 de ani, spune Cezara, s-ar putea ca singura soluție pentru perpetuarea speciei să rămână fertilizarea in vitro. Dar fiecare dintre noi poate lupta cu acest scenariu apocaliptic. Prima dată trebuie să te gândești la ce pui în farfurie. Ligia Alexandrescu este nutriționist și îți recomandă să eviți, printre altele,(POZA BOABE SOIA)produsele pe bază de soia. Iar nutriționiștii spun că e extrem de nociv să mănânci alimente învelite în plastic. Folia conține ftalați – chimicale extrem de nocive.


Ligia Alexandrescu, nutriționist: „Grăsimile saturate deci lactatele foarte grase, brânzeturile foarte grase. Mezeluri cârnați, știu ce-i mai bun. Apoi, tot ce înseamnă frunză verde adică clorofila tot ce înseamnă fibră, toate acestea trebuie să fie în dieta unui bărbat care își dorește o bună fertilitate”

Ia în calcul și latura psihologică a infertilității. Simona este terapeut și a consiliat multe persoane care se confruntă cu această problemă. A observat că mulți dintre bărbați refuză să creadă că există un impact psihologic, iar asta, pe termen lung, duce la furie. Pe lângă rușine, spune ea, infertilitatea vine la pachet cu o criză a identității.
În Orientul Mijlociu sau Africa de Nord vina este aruncată, de cele mai multe ori, pe femeie.

Simona Popescu, psihoterapeut: „Impactul aflării diagnosticului de infertilitate îi afectează la fel și pe bărbați și pe femei. Primul pas este acceptarea. În cadrul unui cabinet cu consilier cu terapeut este cel mai ușor și cel mai simplu de făcut”