„Potrivit ultimelor estimări pe care le-am văzut, căderea este prevăzută pentru 8 sau 9 mai. În acest moment, nu avem planuri să distrugem racheta. Sperăm că va cădea undeva unde nu va face rău nimănui, în ocean”, a declarat șeful Pentagonului, într-o conferinţă de presă.

China a lansat săptămâna trecută primul dintre cele trei elemente ale staţiei sale spaţiale (CSS), cu ajutorul unei rachete Long March 5B.

După separarea de modulul spaţial, racheta a început să orbiteze planeta într-o traiectorie neregulată, pierzând încet altitudine, făcând imposibilă orice predicţie despre punctul său de intrare în atmosferă sau despre locul în care va cădea.

Recomandări

DATORIA PUBLICĂ A ROMÂNIEI CREȘTE
TRUMP RISCĂ NOI SANCȚIUNI
SADIQ KHAN CANDIDEAZĂ LA MANDATUL 3
TEMPERATURI RECORD ÎN INDIA
MENIU A LA GREC
O LUNĂ DE SCHENGEN

Este posibil ca racheta să se descompună la intrarea în atmosferă. Dacă rămâne întreagă, planeta fiind acoperită de oceane în proporţie de 70%, există şanse mari ca racheta să se prăbuşească în apă, dar nu este sigur.

Lloyd Austin a sugerat că lansarea rachetei chineze nu a fost planificată suficient de atent.

„Aceasta este o dovadă a faptului că, pentru aceia dintre noi care operează în spaţiu, există – sau ar trebui să existe – obligaţia de a o face într-un mod sigur şi atent şi de a ţine cont de toate aceste aspecte la planificarea operaţiunilor”, a spus Austin.

Nu este prima dată când China pierde controlul asupra unei nave spaţiale. În aprilie 2018, laboratorul spaţial Tiangong-1 s-a dezintegrat la reintrarea în atmosferă, la doi ani după ce a încetat să funcţioneze. Autorităţile chineze au negat că laboratorul a scăpat de sub control.