• La sfârșitul săptămânii trecute, 68 de copii au fost salvați de la exploatarea pe plantațiile de cacao din Coasta de Fildeș
  • Coasta de Fildeș este cel mai mare producător de cacao din lume și are aproape 1 milion de copii implicați în munca la fermele de cacao
  • Uniunea Europeană, dorește să interzică importul de mărfuri legate de încălcarea drepturilor omului

Poliția din Coasta de Fildeș a salvat 68 de copii care lucrau la fermele de cacao, dintre care majoritatea au fost traficați din țara învecinată, Burkina Faso, informează Reuters.

Coasta de Fildeș este cel mai mare producător de cacao din lume și are aproape 1 milion de copii care lucrează în acest sector, în ciuda eforturilor depuse de ani de zile pentru a pune capăt muncii copiilor.

Nounfo, unul dintre copiii salvați, pe care poliția l-a găsit despicând păstăile de cacao cu o macetă, a declarat că tatăl său l-a adus din Burkina Faso la vârsta de 13 ani pentru a lucra pe plantația de cacao a unchiului său și l-a lăsat acolo. „Lucrez la cacao de doi ani, de când am ajuns pe Coasta de Fildeș”, a spus băiatul, timid.

Recomandări

LE-O DĂM ÎN VOT!
LASCONI INTRĂ ÎN TURUL 2
CE SCRIE PRESA INTERNAȚIONALĂ
PNL VINE CU EXPLICAȚII
$ VS €
SURSE: CIUCĂ DEMISIONEAZĂ

Poliția a declarat că legăturile de familie ale lui Nounfo sunt foarte incerte în ceea ce îl privește pe presupusul unchi, care se numără printre cei aproximativ 25 de traficanți suspectați și arestați, care riscă acum o pedeapsă de până la 10 ani de închisoare.

Această problemă ar putea avea implicații asupra exporturilor către Uniunea Europeană, care are în vedere adoptarea de legi prin care să se interzică importul de mărfuri legate de încălcarea drepturilor omului.

La operațiunea care a avut loc joi și vineri au participat în jur de 100 de polițiști, fiind prima astfel de intervenție din 2014, în Soubre.

Motivul pentru care nu se desfășoară mai multe astfel de acțiuni este lipsa de finanțare, a declarat Luc Zaka, comisar de poliție responsabil cu unitatea specială pentru munca copiilor.

„Ne lipsesc mijloacele necesare pentru a fi mai eficienți și pentru a obține rezultatele scontate, dar de fiecare dată când ajungem pe teren reușim să salvăm copii și să arestăm suspecții”, a spus el.

Brahima Coulibaly, membru al comitetului național de monitorizare a muncii copiilor, a declarat că, în câteva luni, autoritățile vor desfășura operațiuni și în altă regiune.