• Emil Kirjas: ,,E mai simplu să accepți oferta Chinei sau a Rusiei pentru că nu are nicio legătură cu democrația”
  • Emil Kirjas: ,,Când controlezi energia, controlezi întreaga economie a unei țări”
  • Emil Kirjas: ,,Deseori uităm că securitatea nu înseamnă doar armată și soldați. Securitatea înseamnă posibilitatea de a influența o întreagă societate”
  • Emil Kirjas: ,,Putin e mai popular în Rusia și în alte țări din Balcanii Occidentali decât mai mulți lideri democratici. E înfricoșător! E periculos!”

Invitat în emisiunea ,,InSecuritate, Emil Kirjas, vicepreședinte al Mișcării Liberale Internaționale, vorbește – după Ziua Europei, dar înainte de summit-ul NATO din iunie 2021– ce reprezintă Europa fără Balcanii de Vest, dar și cine vrea rearanjarea granițelor în regiune.

Acesta explică ce rol poate avea România, dar și ce întâmplă pe ,,tabla de șah” a lumii atunci când geografia unește și politica desparte.

O discuție despre guverne corupte, investiții periculoase și jocuri de putere în Balcani, într-o lume în care există, cu fiecare zi mai mult, o veritabilă concurență globală pentru succes.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Emil Kirjas: ,,Geografia ne unește. Acum suntem despărțiți doar de politică”

,,Trebuie să ne gândim că Balcanii Occidentali sunt o parte inseparabilă a Europei. Geografia ne unește. Acum suntem despărțiți doar de politică. Politică, în sensul că, deși țările învecinate cu Balcanii Occidentali sunt deja parte UE, sunt influențate de politica externă și de securitate comună, iar țările din Balcanii Occidentali încă aspiră la aderare. Iar asta nu înseamnă aplicarea unor reforme pentru a face transformările sociale interne necesare.

Înseamnă că aceste țări nu se află sub protecția UE, fie că vorbim despre mediu, de tehnologie, de economie, sau de vaccinurile anti-COVID. Iar asta înseamnă că rămâne un spațiu gol în centrul Europei. Deschide posibilitatea prezenței unor alți actori.

Emil Kirjas: ,,Trebuie să ne gândim cum să ne împărțim resursele!”

Referitor la perioada pandemiei, Emil Kirjas susține că s-a văzut, mai mult ca oricând, dependența de importul de echipament de protecție din China. Ce spune despre paracetamolul ,,made in China” și despre ce s-ar întâmpla dacă,  într-o zi, s-ar tăia producția?

,,La începutul pandemiei, nu numai că am înțeles că suntem complet dependenți de importul de echipament de protecție din China, dar am înțeles că 80% din paracetamolul vândut în Uniunea Europeană e produs în China. Îți dai seama ce ar însemna să nu ai paracetamol în casă? Îl folosim des. 80% din el e produs în China. Dacă ei taie producția, ce facem? O să murim din cauza unei simple febre? Deci, desigur că trebuie să ne gândim cum să ne împărțim resursele ca să ne asigurăm că suntem autosustenabili.

În Bruxelles este la modă acum acest subiect, autonomia sustenabilă a Uniunii Europene sau autonomia strategică a UE. Trebuie să găsim o soluție în care autonomia strategică a uniunii va oferi rezultate mai bune pentru cetățeni. Cetățenilor noștri nu le pasă dacă paracetamolul e produs în Spania, în România sau în Suedia, ei vor să știe că îl vor găsi pe rafturi, că va fi ieftin și că pastila va fi într-adevăr de paracetamol.

Emil Kirjas: ,,Ne așteaptă o criză economică provocată de pandemie. Și știm asta!”

,,Știm în același timp că o mare parte din banii noștri sunt transferați în SUA și China. Avem o reacție la faptul că Amazon a câștigat miliarde de euro în urma deciziei guvernelor noastre de a muta cumpărăturile în on-line? Cum se face că le dăm americanilor banii, iar europenii nu au un răspuns? Trebuie să găsim o abordare, altfel vom fi depășiți.

Nu vorbesc doar de concurenții majori din est, cum ar fi China și Rusia. E o concurență globală pentru succes. Iar Europa trebuie să fie puternică și să înțeleagă că, dacă are concurenți în toate direcțiile, trebuie să stabilească soluții europene veritabile.”

Emil Kirjas: ,,Uităm că securitatea nu înseamnă doar armată și soldați”

Emil Kirjas vorbește și despre influența și interesele Chinei și Rusiei în zona Balcanilor. Cum descrie esența relațiilor pe care aceste două țări le-au dezvoltat cu Balcanii Occidentali?

Ce dezvăluiri face invitatul lui Bogdan Nicolae despre ofertele ,,tentante” ale Chinei și Rusiei care vin la pachet cu garanții împovărătoare despre care spune că nu au nicio legătură cu democrația și cu drepturile omului?

,,Este adevărat că și China, și Rusia au investit multă energie și  efort pentru a-și mări prezența în regiune. Deseori uităm că securitatea nu înseamnă doar armată și soldați. Securitatea înseamnă posibilitatea de a influența o întreagă societate. E de multe ori cazul puterii discrete. Asta a făcut Uniunea Europeană, în toată lumea, de-a lungul istoriei. Și, de asemenea, prin intermediul economiei.

Asta fac acum China și Rusia în zonă. Dar înaintea lor să nu uităm de puternica influență a Arabiei Saudite, a Iranului și a Turciei în această zonă. Să vă amintesc de pregătirea imamilor și de banii cheltuiți de Arabia Saudită și Iran în această regiune? Fie că era Bosnia, Kosovo, Muntenegru, Serbia, Macedonia…În toată regiunea. Să nu uităm și de Albania. Am reușit să-i blocăm acum aproximativ 15 ani, cu eforturi coordonate”, explică Emil Kirjas.

Emil Kirjas: ,,Chinezii au venit cu bani ușor de obținut, dar cu condiții oribile!”

,,Dacă nu poți plăti împrumutul, garanțiile sunt împovărătoare. Subjugă pur și simplu țări întregi. Balcanii Occidentali nu fac excepție. Un alt domeniu pe care s-au concentrate este sectorul energiei. Au investit masiv în sectorul energiei, în toată zona, dar mai ales în Serbia.

 Nu departe de granița României, chinezii au investit masiv în minerit. Și nu uitați de Acordul de la Paris, de Green Deal. Dar totuși sunt investiți mulți bani în sectorul energetic. Când controlezi energia, controlezi întreaga economie a unei țări.”

Emil Kirjas: ,,România e foarte activă pe flancul estic!”

,,Când eram în guvernul Macedoniei am luat mai multe măsuri ca să ne asigurăm că le blocăm impactul. Cu toate acestea, încă n-am terminat. Poate că interesul lor s-a mutat în Orientul Mijlociu și în războaiele din Libia și Siria. Dar China și Rusia sunt foarte prezente. Priviți în spatele vostru! România e foarte activă pe flancul estic. Putem vorbi despre Summitul B9 de la București, care privește doar spre Est. Rusia e prezentă și dincolo, în vest, în Serbia. Dacă ne uităm pe sondajele de opinie despre percepție, vedem că Putin e mai popular în Rusia și în alte țări din Balcanii Occidentali decât mai mulți lideri democratici. E înfricoșător! E periculos!

Și asta pentru că Rusia face declarații ușor de înțeles, care sună minunat în urechile celor din regiune, de susținere. Și pare că ei sunt cei care au simpatie și înțelegere pentru suferința populației. China și-a făcut temele. A investit foarte mult în Serbia și în alte țări. De cele mai multe ori, investiții periculoase. Pur și simplu caută guverne corupte sau guverne care caută bani obținuți ușor și profită de ocazie”, mai spune Emil Kirjas.