• Pe 26 februarie a fost primul caz de COVID-19 confirmat în România.
  • 11 aprilie a fost ziua cu cei mai mulţi bolnavi într-o zi: 523.
  • În România au fost înregistrate 29.223 de cazuri de COVID-19.

Hai să ne amintim cum au fost ultimele patru luni şi jumătate pentru noi şi cum a evoluat numărul de îmbolnăviri.

Primul caz de COVID-19, în România, a fost confirmat pe 26 februarie, la un tânăr de 20 de ani din Gorj. După numai o lună, România trecea deja de pragul de o mie de bolnavi confirmaţi.

În martie, Raed Arafat, Nelu Tătaru şi Marcel Vela au decis să instaureze starea de urgenţă, tocmai ca numărul de cazuri să nu explodeze. Ne-am menţinut timp de două luni la o medie de 400 de îmbolnăviri pe zi, iar în mai deja scăzusem la jumătate din cazurile zilnice.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Însă, odată cu relaxarea restricţiilor şi intrarea în starea de alertă, românii au uitat să se protejeze. Aşa am ajuns să avem din nou peste 400 de cazuri pe zi.

Câte cazuri noi de COVID-19 am avut în STAREA DE URGENȚĂ

  • 29 martie – 363;
  • 3 aprilie – 445;
  • 11 aprilie – 523.

Câte cazuri noi de COVID-19 am avut în STAREA DE ALERTĂ

  • 14 iunie – 320;
  • 17 iunie – 345;
  • 25 iunie – 460;
  • 2 iulie – 450.

Întrebarea pe care și-o pune acum fiecare român este dacă va mai urma valul doi COVID-19 sau primul val s-a prelungit.

Odată cu relaxarea restricţiilor, am ajuns de la 200 de cazuri pe zi la 400. La începutul anului, OMS anunţa că SARS-CoV-2 îşi va pierde din putere vara. Iată că vara a venit, dar coronavirusul nu dă deloc semne că ar slăbi în putere.

Lunile de vară ar fi trebuit să fie pauza dintre valul 1 și valul 2 de COVID-19. Asta îți spuneau la începutul anului Tătaru de la Sănătate și Arafat. Însă, în loc de asta ai un val 1 care nu se mai termină.

Explicația?

Răspunsul stă în măsurile de relaxare, care au venit una după alta. Au fost prost înțelese de unii dintre noi – de la aproximativ 200 de cazuri pe zi în luna mai, lucru care sugera că situația e ținută sub control, s-a ajuns acum la cele aproximativ 400 de cazuri pe zi. Odată cu asta, a crescut și numărul celor confirmați cu noul coronavirus din cei testați în 24 de ore.

Mai e de luat în calcul că OMS a anunțat la începutul anului că, odată cu căldura, virusul își va pierde puterea. Mesajul a fost preluat și de oficialii români, dar s-a risipit odată ce adevărul a arătat că virusul e la fel de puternic, indiferent de temperatură.