• 77,92% dintre alegători au susținut amendamentele constituţionale propuse de liderul de la Kremlin, iar 21,27% au fost contra.
  • Cecenia, cea mai autoritară regiune din Rusia, a raportat o prezență la vot de 95%, iar peste 97% dintre alegători au votat pentru.
  • „Falsificarea constatată a fost recordul național de la căderea Uniunii Sovietice”, afirmă președintele asociației non-guvernamentale Golos.

Observatorii independenți din Rusia spun că o analiză statistică a datelor, sugerează faptul că, voturile de la referendumul constituțional care îl face pe Vladimir Putin președinte până în 2036, au fost falficate masiv, scrie ABC News.

77,92% dintre alegători au susținut amendamentele constituţionale propuse de liderul de la Kremlin, iar 21,27% au fost contra. Rata participării a fost de aproximativ 65%. Cecenia, cea mai autoritară regiune din Rusia, a raportat o prezență la vot de 95%, iar peste 97% dintre alegători au votat pentru.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Cu certitudine, considerăm că este un triumf”, a spus purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale de la Kremlin, Dmitry Peskov.

Roman Udot, președintele asociației non-guvernamentale, Golos, societatea care colectează rapoartele privind fraudele electorale, a declarat pentru ABC News: „Falsificarea care a fost constatată ieri a fost recordul național de la căderea Uniunii Sovietice”.

Fizicianul Sergey Shpilkin, a publicat o statistică cu ajutorul căreia, a calculat că 20 de milioane de voturi ar fi fost făcute fraudulos. Totodată, Shpilkin a estimat că rata reală a participării a fost mai degrabă de 44%, nu de 65%. Făcând calculele după rata reală, asta ar însemna doar 29% dintre alegători, adică 31 milioane de persoane, ar fi susținut amendamentele.

Într-un articol pentru Proekt, fizicianul a scris că falsificarea văzută la referendum „a depășit tot ceea ce s-a văzut anterior” , numind scrutinul „o situație fără precedent”.

„Suntem conștienți de acuzațiile de nereguli (…) De aceea ne așteptăm ca aceste rapoarte să facă obiectul unei anchete, deoarece este vorba despre acuzații grave”, a spus Peter Stano, purtătorul de cuvânt al șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Comisia electorală a Rusiei și Ministerul de Interne au declarat că votul a avut loc fără încălcări grave. Șefa comisiei electorale, Ella Pamfilova, a lăudat procesul de votare, spunând că referendumul a avut loc „cu o transparență maximă”.