• Camera Deputaților va discuta azi, de la ora 13:00, proiectul de lege privind carantina și izolarea
  • Marcel Ciolacu, peședintele interimar al PSD, a catalogat propunerea Guvernului ca fiind „un alt zombie legislativ”
  • Legea privind carantina și izolarea a fost adoptată luni de Guvern, după ce a fost pusă în acord cu deciziile CCR

Proiectul privind carantina şi izolarea iniţiat de Guvern va intra, joi, în regim de urgenţă în dezbaterea Camerei Deputaţilor, prima cameră sesizată.

Plenul se va reuni, la ora 13.00, pentru a dezbate proiectul, sub rezerva primirii raportului de la Comisia juridică. PSD a organizat miercuri o dezbatere la Comisia juridică a Camerei Deputaţilor, cu mai multe ONG-uri, după ce liderul Marcel Ciolacu a spus că propunerea este „un alt zombie legislativ”. Comisia Juridică se va reuni, joi dimineaţa, pentru a amenda iniţiativa Executivului.

„Guvernul Orban naşte un alt zombi legislativ şi ne impune dezbatere în regim de urgenţă. Invităm în Parlament societatea civilă să reparăm împreună haosul PNL”, a scris, marţi seara, pe Facebook, Marcel Ciolacu, preşedintele interimar al PSD.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Potrivit acestuia, social-democraţii au găsit în legea privind carantina şi izolarea aberaţii majore „ce atentează grav la drepturile şi libertăţile românilor”.

„Enumăr câteva exemple din gândirea unui partid care îşi spune liberal, dar vrea să transforme statul într-un regim totalitar: izolarea prevede nu doar separarea fizică, ci şi aplicarea obligatorie a unui tratament inclusiv asimptomaticilor, cum s-a întâmplat deja, neconstituţional, în multe spitale. Formularea permite oricând guvernului să instituie carantină şi s-o menţină oricât. Oricine şi orice poate fi suspectat ca virusului şi intră în carantină se aplică restricţii şi unor bunuri ale românilor, precum automobilele, de exemplu”, a scris Ciolacu.

Legea privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic a fost adoptată, luni, de Guvern, după ce Curtea Constituţională a decis că internarea persoanelor diagnosticate cu COVID-19 în spitale este contrară Legii Fundamentale.

Potrivit şefului Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, în proiectul de lege adoptat de Guvern se redefinesc „carantina” şi „izolare”, el precizând că prima este destinată persoanelor sănătoase, iar cea de-a doua, celor infectate.