• Pe 14 iunie este Ziua Mondială a Donatorului de Sânge
  • Doar 1,7% dintre români donează sânge în mod regulat
  • Numărul donatorilor este de zece ori mai mic decât în Danemarca
  • De nouă ori mai mulți britanici obișnuiesc să doneze sânge
  • Medicul Alina Tănase: Oamenii nu sunt informaţi în ceea ce priveşte donarea de sânge

A avea sânge-n instalație. E o expresie tare populară printre români. Dar prea puțin aplicată așa cum trebuie. De Ziua Mondială a Donatorului de Sânge ne reamintim că suntem la coada Europei.

România a rămas în urmă la capitolul altruism și empatie. Asta deducem dacă ne uităm pe cifrele donării de sânge. România se plasează pe ultimele locuri la numărul de donatori. Potrivit studiilor, doar 1,7% dintre români donează sânge, de aproape zece ori mai puţin decât danezii şi de nouă ori mai puţin decât britanicii. Centrele de transfuzie sunt din ce în ce mai goale. Medicii spun că sângele donat de o singură persoană poate salva alte trei, dar și că procesul este unul care aduce beneficii donatorilor – reface sângele.

„A trebuit să donez sânge pentru că un membru al familiei mele avea nevoie. Trebuia să urmeze o intervenţie chirugicală şi avea nevoie de donatori. Şi m-am oferit, m-am dus şi am donat”, a spus Dana Damian, donator de sânge.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

„Sincer să fiu a fost spre ruşinea mea, mai degrabă din comoditate decât orice altceva. Nu-mi este frică de sânge sau la analize n-am absolut niciun fel de problemă şi donatul de sânge este o chestie nobilă. Sunt mai mari şanse să se ajungă la cine trebuie sângele, decât o donaţie financiară”, a spus Mircea Eftimescu.

„Principala problemă este lipsa informaţiei corecte. Dacă toată lumea ar cunoaşte acest lucru, că a dona sânge îţi face bine, nu rău. Îţi face bine ţie ca organism şi salvezi şi o viaţă, cred că acesta trebuie să fie mesajul pe care să-l ducem în şcoli, în licee, în facultăţi, în comunităţi de oameni tineri”, a spus medicul Alina Tănase.