Preşedintele Camerei Deputaţilor, Ludovic Orban, a anunţat joi că şedinţa de plen programată pentru luni pentru numirea Avocatului Poporului a fost amânată.

„Am luat decizia, deşi iniţial era prevăzut să facem plenul luni (28 iunie, n.red.), având în vedere că am văzut că este programată decizia CCR pentru data de 29, am decis să nu facem plenul luni, ci să convocăm plenul săptămâna viitoare într-o reuniune a Birourilor Permanente Reunite la o dată ulterioară sesizării CCR pe sesizarea formulată de PSD”, a declarat Ludovic Orban, la finalul şedinţei Birourilor Permanente Reunite.

Social-democraţii au cerut amânarea votului pentru noul Avocat al Poporului.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„După ce Comisia de la Veneţia a solicitat precizări suplimentare Coaliţiei de guvernare, majoritatea parlamentară PNL-USR-PLUS-UDMR este obligată să aştepte decizia Curţii Constituţionale înainte de a supune la vot desemnarea unui nou Avocat al Poporului. Preşedinţii celor două Camere ale Parlamentului trebuie să prezinte public răspunsul pe care l-au transmis sau pe care urmează să-l transmită la solicitarea preşedintelui Comisiei de la Veneţia, domnul Gianni Buquicchio, privind temeiurile legale ale Hotărârii Parlamentului prin care a fost revocat Avocatul Poporului”, potrivit unui comunicat de presă al PSD.

Comisia de la Veneţia a cerut explicaţii preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului, Anca Dragu şi Lucovic Orban, în legătură cu revocarea Avocatului Poporului, Renate Weber.

„Pentru a înţelege mai bine situaţia, v-aş fi recunoscător dacă aţi avea amabilitatea să ne furnizaţi bazele şi elementele juridice care au dus la această decizie grea, de a demite din funcţie un Ombudsman în timpul exercitării mandatului său”, menţionează preşedintele Comisiei de la Veneţia, Gianni Buquicchio.

Renate Weber a fost revocată, săptămâna trecută, din funcţia de Avocat al Poporului, după ce plenul Parlamentului a aprobat sesizarea formulată de PNL, USR PLUS şi UDMR.

Renate Weber a spus, după revocare, că a intrat în coliziune cu guvernul condus anul trecut de Ludovic Orban, când acesta a dat o OUG prin care se permitea accesul la fonduri publice spitalelor private: „Acum se încearcă acelaşi lucru”.