• Anda Suman a creat brandul Caterine din respect pentru tradiţie
  • Iile cusute manual de Anda sunt între 500 – 2.000 lei
  • Atelierul Andei este în propria ei casă de 63 metri pătraţi

Ia tradiţională românescă este recunoscută în lume. Dacă pentru unii înseamnă doar un articol vestimentar, pentru Anda Suman este artă transpusă pe pânză și o parte din istoria noastră. De câțiva ani coase aceste povești. Totul a început în clasa a VIII-a, când bunica a învățat-o să își facă singură o ie. Așa a ajuns, ca peste ani, să își denumească business după numele celei care a învațat-o tainele brodatului – Caterine.

„Emoţie dintr-un vârf de ac care se linişteşte pe pânză. Broderiile sunt unice, cromatica este unică. Este ca şi cum ai picta numai că eu aleg acul. Uite, atunci când nu cos, merg şi mă plimb. Îmi place foarte mult să conduc”, povestește Anda Suman.

Anda spune că românii nu mai ştiu să facă diferenţa dintre autentic şi industrial și că asta o doare cel mai tare.

Recomandări

CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
CINE ÎL ARESTEAZĂ PE BIBI
CÂND INTRĂM ÎN SCHENGEN
NU CÂNTA!

„Ie poartă doar o singură bluză şi anume, ia născută pe tărâmurile ţării noastre, nicidecum nimic ce se găseşte în momentul de faţă pe piaţa din România foarte mult”, a spus Anda.

Creaţiile Caterine sunt cusute manual, iar materialele folosite sunt inul, pânza, mătasea, pânza topită, catifeaua sau bumbacul. Andrei Popa, fotograful Andei, spune că nu e ușor să surprinzi toate detaliile unei ii.

„Foarte multă muncă de chinez. Trebuie să am grijă să scot pânza să fie cât mai autentică, să am grijă la anumite detalii pe care numai Anda ştie cum le face”, a spus Andrei.

Iile Andei sunt comandate în ţară şi în străinătate, pentru sume care pornesc de la 500 lei. Gianina Neamțu are în garderobă câteva ii făcute de ea şi se declară mulţumită de investiţie.

„Apreciez foarte mult tot ce ţine de creaţie manuală şi vreau să încurajez foarte mult designerii români şi nu mi-aş cumpăra niciodată o ie care să fie făcută Made in China”, susține Gianina.

Povestea brandului IE Clothing

  • Designerii Emilia şi Iulia au fondat IE Clothing
  • Realizarea unei ii durează şi mai bine de un an
  • Produsele cusute în atelier au depăşit graniţele ţării

Portul tradițional românesc este recunoscut și apreciat de o lume întreagă. Ba mai mult, este copiat în creaţiile creatorilor de modă consacraţi. Hai să-ți spun povestea Iuliei Ghenea și Emiliei Tudoran, care s-au cunoscut în liceu. De meserie designeri, cele două şi-au reunit talentul, studiile, creativitatea şi iubirea pentru tradiţie și au fondat „IE Clothing”.

„Fiind mai greu de găsit un loc pentru ie în viaţa de zi cu zi, dorim prin aceste veşminte pe care noi le propunem să le fie mai uşor femeilor să poarte chiar şi la birou, chiar şi la o întâlnire şi la un eveniment, haine cu inspiraţie tradiţională”, a spus Emilia.

Iile produse în atelierul lor au depăşit deja graniţele ţării. Sunt oameni dispuşi să ofere câteva mii de euro pentru piesele cusute cu atâta migală de Iulia şi Emilia.

„IE Clothing a ajuns şi peste graniţele ţării. Am primit cu braţele deschise celor de la Ambasada României în Geneva, de exemplu”, a adăugat Emilia.

„Mereu am încurajat femeile care vin la noi şi ne trec pragul că nu trebuie să-şi cumpere o ţinută întreagă, adică ia poate fi asortată cu un pantalon classic, cu o fustă clasică”, spune Iulia.

Realizarea unei ii durează şi mai bine de un an, în funcție de complexitatea broderiei. Prețul unei cămăsi pornește de la 200 de euro.