• 4,7% din populaţia adultă din România suferă de insuficienţă cardiacă
  • 30% dintre cazuri ajung la spital în stadii agravate ale bolii
  • 1 din 2 persoane nou diagnosticate cu insuficienţă cardiacă moare în următorii 5 ani

Insuficienţa cardiacă reprezintă una dintre principalele cauze de spitalizare în rândul populaţiei adulte din România. 2 din 10 pacienţi care suferă de această boală ajung în spital de cel puţin două ori într-un singur an. Medicul cardiolog Antoniu Petriş spune că cea mai importantă este prevenţia, pentru a salva cât mai multe vieţi. Primele simptome la care trebuie să fii atent sunt oboseala la efort, respiraţia grea, pulsul accelerat şi palpitaţiile.

„Există un grad de somnolenţă, un grad de faticabilitate, un grad de a nu mai putea face ce făcea înainte, nu mai poate urca scările, e dificil să meargă chiar pe un teren plat, un număr de paşi, lucru pe care înainte îl făcea cu uşurinţă”, a explicat Antoniu Petriș, medic cardiolog.

O statistică neagră arată că peste 60% dintre decesele anuale din România sunt din cauza unei boli cardiovasculare.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Arma medicamentoasă în momentul de faţă s-a întregit cu nişte componente aduse, culmea, ca apariţie pe scenă chiar în anul pandemic. Educaţie este o armă foarte importantă. Cu frecvenţă mică sau riscul de a muri subit pot fi prevenite acuma prin montarea de cardiostimulatoare, prin montarea de cardiovertere defibrilatoare care practic previn moartea subită”, a spus medicul Antoniu Petriș.

Conform studiilor efectuate în ultimii ani, aproximativ un milion de persoane din România suferă de insuficienţă cardiacă. Iar, în fiecare an înregistrăm 44.000 de cazuri noi. Mai îngrijorător este faptul că, la 5 ani de la diagnostic, peste 40% dintre pacienţii cu insuficienţă cardiacă mor.