• Legea vaccinării stă în Camera Deputaților de trei ani
  • Proiectul a fost inițiat de Guvern și trimis la Senat în 2017
  • Legea s-a împotmolit la comisia de sănătate din cauza pandemiei
  • Legea prevede vaccinarea „obligatorie” pentru anumite categorii, în situații speciale
  • La Cameră, s-a introdus amendamentul ca vaccinarea sa fie „opțională”

La noi, legile se mișcă greu sau, pur și simplu, rămân uitate într-un sertar. Legea vaccinării, de exemplu, stă în Camera Deputaților de trei ani și pare că pe nimeni nu deranjează asta.

A fost depusă la Senat în septembrie 2017. Adoptată aici pe repede-nainte, este expediată la Camera Deputaților, în octombrie 2017. Aici urmează procesul legislativ: Birou Permanent, comisii și plen. Doar că la plen este retrimisă la comisia de sănătate și acolo zace de atunci. Nici senatorii nu prea înțeleg de ce.

„Nu prea inteleg această întârziere. Au fost într-adevăr anumiţi colegi deputaţi care şi-au exprimat opoziţia împotriva adoptării acestei legi, dar cred că acestea după ce au fost discutate şi clarificate, puteau să fie rezolvate si discutate în comisia de sănătate din CD, după aceea in plen”, a spus Lazlo Attila, senator.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În plină procedură de reglementare, a venit pandemia peste noi. Și abia atunci ne-am dat seama că legea nu era clară pentru astfel de cazuri. Medicii spun că ar fi fost mult mai util ca legea să intre în vigoare înainte de pandemie.

„Legea vaccinării ar fi structurat mai bine aceste lucruri şi ar fi fost de mare ajutor sa ştim cine poate fi făcut responsabil de exemplu daca acest vaccin nu ajunge la timp, dacă nu există o campanie susţinută, dacă nu se face distribuţia vaccinului şi dacă nu se fac contractele”, susține Sandra Alexiu, medic de familie.

Textul adoptat la Senat scria că în cazuri epidemiologice speciale vaccinarea devine obligatorie. Asta a creat confuzie. Unii au crezut că vor fi vaccinaţi forţat. Ba chiar, că nu-şi vor mai putea duce copiii la şcoală până nu îi vaccinează. Între timp, „obligatoriul” a fost înlocuit cu „optional” printr-un amendament.

„Am creat acel cadru prin care părinţii care nu vor să-şi vaccineze copii sa fie obligati sa acumuleze acele cunoştinţe în baza cărora această decizie sa o ia în cunoştiinţă de cauză”, Lazlo Attila.

  • T6 septembrie 2017 – Legea este depusă la Senat
    Initiator este Guvernul României (condus la acea vreme de Mihai Tudose)
  • 23 octombrie 2017 – proiectul de lege este adoptat de Senat
  • 30 octombrie 2017 – proiectul ajunge la Camera Deputaților
    Se cer avize consultative de la comisii
  • 2017 – Primește avize de la trei comisii
  • 4 martie 2020 – Raportul Comisiei de Sănătate recomandă adoptarea proiectului de lege
  • 9 martie 2020 – înscris pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, dar este retrimis la Comisia de sănătate
  • 22 februarie 2021 – trimis pentru raport suplimentar la Comisia pentru Sănătate