În 1866, acum 155 de ani – odată cu Academia Română, al cărei membru avea să fie – s-a născut George Coșbuc. A copilărit într-o Transilvanie austro-ungară, ostilă libertății și dreptății românilor.

  • Este cunoscut drept „poetul țărănimii”, fiindcă a cântat „bucuria și amarul” truditorilor gliei, din rândul cărora provenea. Dar a făcut-o cu demnitate nobilă, transformându-i pe țărani în prinți … Astfel, o nuntă țărănească – „Nunta Zamfirei” – devine o ceremonie cu zei și cu regi, în care omul, natura, pământul și cosmosul se înfrățesc.
  • George Coșbuc a fost și un mare erudit care a iluminat poporul pe urmele Școlii Ardelene.
  • A tradus Eneida lui Vergiliu, Odiseea lui Homer, Don Carlos de Schiller, Divina Comedie a lui Dante, literatură indiană (sanscrită) – Rig Veda, Mahabharata și Ramayana.
  • A introdus în literatura română specii ale literaturii orientale precum gazelul.
  • A colaborat la multe reviste literare, iar pe unele le-a condus (Tribuna. Convorbiri literare, Vatra, Lumea ilustrată, Sămănătorul).

Coșbuc nu a apucat unirea Transilvaniei cu Țara, dar a militat, în felul său, pentru ea. A rămas o figură luminoasă a culturii românești, cu deschidere spre marea cultură universală. Coșbuc a fost un scriitor modern în clasicitatea lui, cu un mesaj valid pentru dialogul cultural actual.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1