Acum 9 ani 203.000 de copii au intrat pentru prima dată în sistemul de învățământ românesc prin clasa pregătitoare care tocmai fusese introdusă.
Advertisment
În 2021 acești copii și-au terminat ciclul gimnazial și au dat Evaluarea Națională. Problema este că din 203.000 de copii, care au început școala pregătitoare, numai 145.000 s-au înscris la Evaluarea Națională.
Adică 58.000 de copii s-au pierdut pe drum între școala pregătitoare și sfârșitul clasei a VIII-a. Aici nu mai vorbim de faptul că din 145.000, numai 82.000 au luat Evaluarea Națională.
Recomandări
Aici vorbim despre faptul că 58.000 de copii au dispărut în ultimii 9 ani și nu interesează pe nimeni.
L-ați văzut sau l-ați auzit pe președintele Iohannis să se intereseze public de acest subiect, care este de siguranță națională?
După ce că avem o demografie negativă, adică numărul deceselor este mai mare decât numărul celor născuți vii, mai pierdem pe drum și o treime din copiii pe care îi avem.
Gabi Bartic de la Brio.ro, un start-up privat care încearcă să-i ajute pe copii să recupereze din materie, spune că abandonul școlar din cauza sărăciei și chiar a dorinței părinților de a-i pune la muncă de mici, migrația și nu în ultimul rând, lipsa de interes a cadrelor didactice și a autorităților, aduce această dramă pentru România.
Ea spune că a face școală nu mai este ceva „cool” ci, dimpotrivă, exemplele din jurul nostru ne arată că școala vieții este mai importantă.
Dacă în zona urbană numai 20% dintre copii abandonează școala, în zona rurală numai 20% din copii ajung să termine școala.
România Educată este un slogan bun cu care președintele Iohannis a câștigat alegerile dar care în realitate nu ne-a adus nimic, încă. Până când vom ajunge la cifre educaționale mai bune, poate interesează pe cineva unde sunt cei 58.000 de copii.
Partenerii noștri