• Șase români complet vaccinați au fost testați pozitiv cu tulpina Delta.
  • Valeriu Gheorghiță: „Vaccinarea scade riscul de spitalizare și de deces”.
  • Ioana Mihăilă: „Dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie, ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese”.
  • Emilian Imbri: „Ce spune doamna ministru nu are niciun fundament”.

Avem și în România cazuri de persoane care s-au vaccinat, iar apoi s-au infectat cu tulpina Delta. Valeriu Gheorghiță spune că, în cazul lor, imunizarea n-a funcționat, dar există totuși o parte bună.

„Avem 6% persoane vaccinate cu schema completă din cele 101 infecții cu variante Delta înregistrate și 4 decese cauzate varianta Delta. Probabil că persoana nu a obținut de la început nivel de anticorpi neutralizanți pentru protectie. Dar și în această situație, riscul de spitalizare și de deces este redus”, a spus Valeriu Gheorghiță.

Șeful campaniei de vaccinare a vorbit și despre creșterea numărului de cazuri zilnice. Azi au fost anunțate 95, dublu față de ziua precedentă. De pe 12 iunie n-a mai avut România atâtea cazuri.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

„Estimările noastre sunt clare: că vom înregistra o creștere a numărului de cazuri, lent, dar progresiv. Nu este relevantă cifra de astăzi. Este important să vedem care va fi evoluția pe următoarele 14”, a mai spus Valeriu Gheorghiță.

Ministrul Sănătății a făcut o comparație interesantă: câte cazuri și câte decese ar avea România, dacă am avea o rată de vaccinare ca în Marea Britanie. Adică 80% din populație a primit cel puțin o doză.

„Dacă luăm o comparaţie cu o zi din martie 2021, în România, când a fost apogeul valului trei şi am avut 6.000 de cazuri noi într-o zi şi 120 de decese, dacă am avea aceeaşi rată de vaccinare ca în Marea Britanie, ne-am putea aştepta la 4.000 de cazuri noi pe zi şi 4 decese”, a spus Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății.

Patru decese în loc de 120 e remarcabil, doar că în România, rata de vaccinare cu cel puțin o doză e 25%. Dezbatem aceste scenarii privind valul patru cu Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeș din București.

Emilian Imbri: „Ce spune doamna ministru nu are niciun fundament

Emilian Imbri, fostul manager al Spitalului Victor Babeș – București: „Depinde cine privește și pe cine îndemnăm să privească. Dacă vorbim despre populație, aceasta nu va privi în niciun fel și va continua relaxată și liniștită. Pentru că numărul anunțat nu le provoacă îngrijorare.

Trebuie să ținem cont că 90 și ceva de cazuri azi poate să însemne 100 și ceva mâine. Comparațiile între România și alte țări nu sunt bine făcute pentru că situațiile sunt diferite. Cu ce vaccin s-a vaccinat Anglia și cu ce vaccin, preponderent, ne-am vaccinat noi? S-a spus că în Anglia este un număr foarte mare de pacienți care au trecut prin vaccinare, dar s-au infectat. La noi s-a raportat că 25% din populație s-ar fi vaccinat.

Ce spune doamna ministru nu are niciun fundament pentru că putem să batem câmpii cu grație și să mergem în Israel, acolo unde Berkovits a declarat că în Israel lucrurile erau sub control total și dintr-o dată au început să apară infectări. Ei se sperie acum de peste 1000 de cazuri pe zi. Aici trebuie să ne întrebăm noi: nu ar trebui să ne întrebăm de ce aceste state puternice se sperie?”.