• Donald Trump stârnește noi controverse după ce a răspuns la o întrebarea privind brutalitatea poliției.
  • El a spus că, de fapt, tot mai mulți albi sunt uciși de forțele de ordine, deși studiile arată contrariul.
  • Un studiu publicat în American Journal of Public Health din 2018 arată că afro-americanii sunt de 3,5 ori mai predispuși să fie uciși de polițiști comparativ cu oamenii albi.

În 2017 când a avut loc marșul naționaliștilor albi și a contraprotestanților din Charlottesville, Virginia, Donald Trump a spus că există „oameni buni de ambele părți”, însă nu a profitat de ocazie pentru a vorbi despre discriminarea rasială – în schimb marți, președintele american a vorbit despre brutalitatea poliției făcând referire că tot mai mulți albi sunt uciși de forțele de ordine.

Despre acest subietc, Trump a fost întrebat într-un interviu acordat lui Catherine Herridge de la CBS News.

“Ce întrebare teribilă să pui”’, a declarat Trump, adăugând că “tot aşa este cu albii. Tot mai mulţi albi, apropo. Mult mai mulţi albi”.

Recomandări

SECRETUL BANILOR
PARTIDELE VOR PROTESTE
ALERTĂ SANITARĂ ÎN SUA
CE-I PLAC GLUMELE LUI
IRANUL AJUTĂ RUSIA
DIN OSTAȘ, SCRIITORAȘ

Întrebarea lui jurnalistei a venit după câteva săptămâni de proteste în urma morții lui George Floyd, în timp ce poliția încerca să-l aresteze în Minneapolis în mai.

Ce spun de fapt statisticile

Potrivit proiectului de investigației The Guardian, numit „The Counted in 2015-2016”, care înregistrează toate persoanele din SUA ucise de poliție, arată că oamenii de culoare din America au șansa de două ori mai mare de a fi omorâți de polițiști decât oamenii albi.

O analiză similară din 2016 făcută de The Washington Post a constatat, de asemenea, că afro-americanii sunt mai des ucişi de poliţie în comparaţie cu albii, care reprezintă o pondere mult mai mare a populaţiei SUA.

Un alt studiu publicat în American Journal of Public Health din 2018 arată că afro-americanii sunt de 3,5 ori mai predispuși să fie uciși de polițiști comparativ cu oamenii albi.

În perioada protestelor împotriva morții lui Floyd, Trump a încadrat incidentele în mod repetat ca fiind violențe fabricate împotriva poliției și a forțelor de ordine, alimentate de democrați, adversarii săi politici și militanți radicali antifascism.