Sunt multe cuvinte care au fost folosite să îl descrie: unic, inegalabil, mai mare decât viața însăși, dar parcă niciunele nu sunt demne de aura lui Ivan Patzaichin, îngerul care a zburat pe apă cu aripile frânte.

Ivan Patzaichin s-a născut în satul Mila 23 din comuna Crișan din Delta Dunării. Acesta și-a început cariera de sportiv la Dinamo din întâmplare, pentru că niște vecini de ai lui ieșiseră campioni mondiali la canotaj cu scurt timp în urmă și l-au recomandat clubului.

Un an mai tărziu, în 1968 a câștigat prima medalie de aur la Jocurile Olimpice din Mexico City, începând ce avea să fie o carieră de durată și plină de succes, atât ca atlet cât și ca antrenor.

Recomandări

POPULARITATEA AMERICII ESTE ÎN DECLIN
TRIMITEM PATRIOT UCRAINEI?
SE RĂCEȘTE VREMEA
NOI IPAD-URI DE LA APPLE
CAMILLA ÎNDEAMNĂ COPIII LA CITIT
PRINȚUL HARRY MERGE ÎN UK

Patzaichin a avut parte de medalii la fiecare competiție la care a participat. După victoria la dublu 1000M din Mexic, acesta a venit la următoarele Jocuri Olimpice, în Munchen, motivat să demonstreze că poate fi campion și de unul singur. Ce a urmat apoi i-ar fi zdrobit speranțele oricui, dar nu lui.

A trăit un accident rar întâlit în calificări, atunci când i s-a rupt pagaia fix la începutul cursei. Deși conform regulamentului putea relua cursa cu una de rezervă, arbitrul nu l-a văzut pe Patzaichin ridicându-și vâsla deasupra capului și a fost descalificat prin abandon ca rezultat.

A reușit, însă, să conteste rezultatul și a câștigat nu doar runda de recalificări si semifinalele, dar în cele din urmă și medalia de aur la proba solo 1000m. Pe lângă aceasta a câștigat și argintul la proba de dublu la același eveniment olimpic. Dacă i-ai fi rupt aripile unui înger, l-ai fi ținut la sol pe vecie. Dar dacă i-ai rupt pagaia lui Patzaichin nu faci decât să îl motivezi și mai tare să ia aur.

Patzaichin e cel mai medaliat bărbat din istoria României la Jocurile Olimpice, cu 4 medalii de aur și 3 de argint. Unde mai pui 9 medalii de aur, 4 de argint și încă 9 de bronz la Campionatul Mondial de canotaj și 50 de titluri naționale și nu e greu să îți dai seama de ce are statuie în Ștefan cel Mare.

După ce s-a retras din lumea canotajului, campionul cu pagaia ruptă și-a întors atenția spre dezvoltarea regiunii din care se trage. A fondat organizația “Ivan Patzaichin – Mila 23”, cu care contiuă să promoveze sportul și dezvoltarea unei infrastructuri care să ajute mediul.

Înainte de Hagi, Năstase și Nadia, Patzaichin a fost cel care, cu un ciot, a pus România pe hartă în lumea sportului.