• E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, vorbește despre pasiunea, munca și ambiția poloneză care te ajută să-ți materializezi visele, indiferent de context.
  • E.S. Maciej Lang: ,,Anul acesta aniversăm 100 de ani de la semnarea Alianței Militare Polono-Române”.
  • E.S. Maciej Lang: ,,Partenerul nostru principal, Germania, o piață foarte importantă. Nu este posibil să se vândă ceva ce nu este de calitate pe piața germană”.
  • E.S. Maciej Lang: ,,Avem contingentul militar la Craiova și soldații polonezi sunt prezenți în România pe termen lung”.

E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România, a vorbit în cadru emisiunii ,,InSecuritate”,  de la Aleph News despre pasiunea, munca și ambiția poloneză – ingredientele perfecte despre care susține că l-au ajutat să-și materializeze misiunea și visele.

Excelența Sa susține că retragerea trupelor NATO din Afganistan – o acțiune, de altfel, previzibilă și așteptată – a creat un moment de șoc, dar și unul de cercetare și de probă.

,,Pasiunea mea pentru limbi străine, pentru lume, pentru geografie, pentru cultura și civilizația din lume, a început de când eram copil. Nu am putut să-mi imaginez că visul meu se va materializa în acest mod. Eu cred că dacă este pasiune și dacă suntem gata să facem ceva pentru a materializa pasiunea, totul este posibil. Pasiune și muncă.”

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Cum se vede astăzi situația din Afganistan când NATO și-a retras trupele?

Despre anii petrecuți în Afganistan și în Kazahstan E.S. Maciej Lang, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Poloniei în România, susține că nu i-a privit prin prisma misiunii diplomatice, ci, mai ales, prin prisma experienței de viață.

Invitatul lui Bogdan Nicolae mărturisește că experiența din Afganistan l-a făcut să înțeleagă mai bine cât de ușoară este distrugerea și cât de complicată este consolidarea și lupta pentru idei și valori.

,,Șase ani pe care i-am petrecut în Kazahstan pot să spun că au devenit izvor de experiență. Și, după, am continuat această experiență în Afganistan. Atunci am avut contingentul militar polonez de 2.500 de soldați care au fost staționați în Ghazni, o provincie estică de țară  și am colaborat cu autoritățile militare și civile afgane.

 Noi, ca ambasade, am încercat să asigurăm un sprijin pentru soldații polonezi în ceea ce privește cooperarea cu autoritățile civile și proiectele din Ghazni. Și această perioadă, putem să spunem, nu a fost un izvor de experiență diplomatică, putem să spunem că a fost experiență de viață. A fost ceva special.”

E.S. Maciej Lang: ,,M-am întors din Afganistan cu o părere diferită. Sunt mai sensibil la (…)”

,,Eu sunt în contact cu prietenii mei afgani de la Kabul care locuiesc în alte țări și pot să spun că este un moment de frică de necunoscut. De la început a fost clar că acest moment, când trupele internaționale vor fi retrase din Afganistan, trebuie să vină. Nu a fost ceva ce a mirat, dar cred că este un efect de șoc pentru că acum suntem singuri. Trebuie să găsim soluții singuri. Este un moment de cercetare, de probă.

 Eu cred că generațiile tinere din Afganistan care au dobândit formare, educație, au aspirații, au așteptări. Cred că cea mai importantă experiență a mea din Afganistan este prețul stabilității. Când trăim în condiții stabile, stabilitatea devine ceva evident. Când am fost în Afganistan, am văzut că stabilitatea este ceva fragil care trebuie protejat. Distrugerea este foarte ușoară și construirea foarte complicată.

De aceea, m-am întors din Afganistan cu o părere diferită. Sunt mai sensibil la vederea amenințării stabilității. Totul începe în mod nuanțat. Sunt niște simptome, niște indicatori în ceea ce privește stabilitatea și ceea ce o poate distruge. De aceea, trebuie să fim foarte atenți”, explică invitatul lui Bogdan Nicolae.

E.S. Maciej Lang: ,,Țările noastre sunt pivoturile flancului estic al NATO”

În ceea ce privește relațiile dintre România și Polonia, E.S. Maciej Lang susține că cele două țări au o lungă tradiție de cooperare, atât pe parte economică, cât și pe parte militară.

,,Anul acesta aniversăm 100 de ani de la semnarea Alianței Militare Polono-Române care a creat bazele relațiilor dintre țările noastre în perioada interbelică. Acum, situația s-a schimbat pentru că, din fericire, Polonia și România sunt parteneri în NATO. Polonia și România împărtășesc viziuni comune în politica de securitate din regiunea noastră (…) Țările noastre sunt pivoturile flancului estic al NATO și de aceea cooperarea militară strânsă din România și Polonia este ceva natural, este ceva evident.”

E.S. Maciej Lang: ,,Cooperarea politică dintre țările noastre este foarte, foarte bună”

,,Nu avem nicio problemă în relațiile politice. Avem o colaborare intensă și în mai președintele Poloniei a efectuat vizite în România pentru că România și Polonia au găzduit împreună, la București, Summit-ul B9. (…) Relațiile politice, foarte, foarte bune au ajutat în domeniul economic, deoarece cooperarea economică dintre Polonia și România se dezvoltă foarte, foarte bine. (…) Peste 1.200 de societăți cu capital polonez activează în România.”  

E.S. Maciej Lang: ,,Muncă, sprijin și politică financiară!”

E.S. Maciej Lang mărturisește franc că în spatele politicii de exporturi favorabile găsită de Polonia nu stă niciun miracol, așa cum am fi poate tentați să credem. Dimpotrivă. Primează calitatea, munca și investiția în tehnologii de ultimă generație.

,,Eu nu văd niciun miracol în acest lucru. Este vorba de multă muncă și politică financiară. Guvernul polonez a încercat să creeze un sprijin pentru companii și societăți, să investească în tehnologii. Este un moment important și unul pivotal. Partenerul nostru principal, Germania, este o piață foarte importantă. Una enormă. O piață cu așteptări, nu este posibil să se vândă ceva ce nu este de calitate pe piața germană.

Acesta a fost un impuls pentru societățile poloneze care au vrut să funcționeze pe piața europeană și trebuie să investească în tehnologii noi, în tehnologii avansate pentru că altfel nu ține pasul, altfel vor fi scoși de pe piață. Și muncă, sprijin și politică financiară”, conchide E.S. Maciej Lang, ambasadorul Poloniei în România.