• Polonia a declarat că va construi un gard la granița sa cu Belarus pentru a reduce afluxul de imigranți.
  • UE a acuzat Belarus că folosește migranții ca armă ca răspuns la sancțiuni.
  • Mai mult de 900 de soldați ajută deja gărzile de la frontiera de 400 km dintre Polonia și Belarus.

Polonia a declarat că va construi un gard la granița sa cu Belarus pentru a reduce afluxul de imigranți, relatează BBC.

Polonia și alte state membre ale UE, precum Lituania și Letonia, au înregistrat creșteri puternice ale numărului de imigranți din Orientul Mijlociu și Asia.

Aceștia spun că mulți dintre migranți sunt transportați cu avionul în Belarus și sunt trecuți peste graniță de către autorități.

Recomandări

CINE VA FI PREȘEDINTE?
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
SWIFT ÎNDEAMNĂ LA VOT
GÂNDURILE LUI CRISTOIU
AI GRIJĂ DE COPIL
CE VA FACE TRUMP?

UE a acuzat Belarus că folosește migranții ca armă ca răspuns la sancțiuni, lucru pe care îl neagă.

Sancțiunile au fost impuse în iunie din cauza represiunii președintelui belarus Alexander Lukașenko împotriva protestatarilor și a arestării unui jurnalist disident aflat la bordul unui zbor Ryanair care a fost forțat să aterizeze la Minsk.

Luni, prim-miniștrii Poloniei, Lituaniei, Letoniei și Estoniei au făcut apel la Națiunile Unite să intervină în disputa cu Belarus privind migrația.

Într-o declarație comună, cele patru țări au declarat că „problema abuzurilor asupra migranților” ar trebui să fie ridicată în Consiliul de Securitate al ONU.

Ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, a scris ulterior pe Twitter că va fi construit un „gard solid” de 2,5 metri înălțime de-a lungul graniței țării sale cu Belarus.

Mai mult de 900 de soldați ajută deja gărzile de la frontiera de 400 km dintre Polonia și Belarus. Aceștia au instalat 150 km de sârmă ghimpată pe graniță.

Săptămâna trecută, guvernul a declarat că 1.935 de persoane au încercat să treacă în Polonia din Belarus până acum în această lună.

Luni, Lukașenko a acuzat Polonia că a aranjat un „conflict de frontieră” și că a încălcat teritoriul belarus.

Lukașenko a avertizat în repetate rânduri că autoritățile belaruse nu vor mai împiedica migranții ilegali să treacă pe teritoriul statelor membre ale UE.