• Aleksei Navalnîi, care a devenit acum cel mai faimos deținut din Rusia, își petrece cea mai mare parte a timpului măturând curtea închisorii.
  • Cel mai exasperant lucru, spune el, este că este forțat să se uite la postul de televiziune de stat rusesc.
  • Prin avocații săi, el a transmis ocazional mesaje pe rețelele sociale.

În prezent, prizonierii politici ruși se confruntă cu o presiune „psihologică”, conform spuselor liderului opoziției Aleksei Navalnîi, care mărturisește că este forțat să se uite la televiziunea de stat mai bine de opt ore pe zi. Acum, cel mai mare critic al regimului lui Vladimir Putin, Navalnîi, a devenit acum cel mai faimos deținut din Rusia. El își petrece cea mai mare parte a timpului măturând curtea închisorii, citind scrisori în blocul său de celule și mergând la popotă pentru a lua masa.

„Să citești, să scrii sau să faci orice altceva” este interzis, a povestit Navalnîi. „Trebuie să stai pe un scaun și să te uiți la televizor”, iar dacă un deținut ațipește, gardienii strigă: „Nu dormi, privește!”.

Cel mai exasperant lucru, spune el, este că este forțat să se uite la postul de televiziune de stat rusesc și la o selecție de filme de propagandă mai mult de opt ore pe zi, în cadrul a ceea ce autoritățile numesc un program de „conștientizare” care a înlocuit munca grea pentru deținuții politici.

Recomandări

PUTIN DISCUTĂ CU FICO
BIBI AMENINȚĂ REBELII HOUTHI
CIOLACU: AVEM COALIȚIE
FONTANA DI TREVI SE REDESCHIDE
ZELE CREDE-N ADERARE
NEGOCIERI FĂRĂ SFÂRȘIT

Navalnîi a vorbit despre viața sa în închisoare, despre motivul pentru care Rusia a luat măsuri atât de dure împotriva opoziției și a disidenților și despre motivul pentru care crede că „dictatura lui Putin”, după cum spune el, este menită să se prăbușească, într-un interviu pentru New York Times, primul său interviu cu o organizație de presă străină.

Navalnîi a lansat o campanie masivă a opoziției pentru a descoperi corupția la nivel înalt și pentru a-l pune pe președintele Vladimir Putin în fața urnelor de vot. El a fost arestat în martie, după ce s-a întors în Rusia din Germania și a aflat că se confruntă cu o încălcare a eliberării condiționate pentru o condamnare într-un caz motivat politic. El se afla atunci în afara țării, potrivit țărilor occidentale, pentru a obține îngrijiri medicale după ce a fost otrăvit de agenți ruși cu Novichok.

Navalnîi nu a fost însă complet redus la tăcere de când este închis în Colonia Penală nr. 2, la est de Moscova. Prin avocații săi, care îl vizitează în mod periodic, el a transmis ocazional mesaje pe rețelele sociale. Navalnîi a continuat să fie pozitiv în ceea ce privește perspectivele de viitor ale Rusiei, în pofida circumstanțelor în care se află, și a descris planul său de a produce o schimbare politică prin intermediul sistemului democratic, chiar și într-un regim autoritar, precum cel din Rusia.

„Opoziția există în Rusia nu pentru că Aleksei Navalnîi sau altcineva o comandă de la un sediu”, a spus chiar Navalnîi, „ci pentru că aproximativ 30% din țară – în principal populația educată și urbană – nu are reprezentare politică”.

Când ceea ce el a numit anomalia reacționară a domnului Putin se va stinge, Rusia va reveni la un regim democratic, a măturisit Navalnîi. „Suntem specifici, ca orice națiune, dar suntem Europa. Noi suntem Occidentul”.