• O explozie puternică a avut loc la una dintre intrările în aeroportul din Kabul.
  • O a doua explozie a avut loc ulterior.
  • Potrivit informațiilor oficiale, este vorba despre un atac sinucigaș.
  • Cel puțin 102 persoane au murit și 150 au fost rănite.
  • ISIS a revendicat atacurile.
  • Joe Biden: „Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la ultimul și vă vom face să plătiți

UPDATE 00.30 Joe Biden: „Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la ultimul și vă vom face să plătiți”

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat, joi, după atentatul revendicat de ISIS – K la aeroportul din Kabul, în care și-au pierdut viața 18 militari americani: „Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la ultimul și vă vom face să plătiți!”. El a mai spus că America va răspunde „cu precizie și cu forță” și că teroriștii nu vor câștiga. „Îi vom salva pe aliații afgani. America nu va fi intimidată!”, a mai spus Biden.

Declarațiile președintelui american:

Recomandări

COREEA DE SUD E „STAT OSTIL”
INTRĂM ÎN SCHENGEN?!
HAMAS NEAGĂ
SUA ATACĂ REBELII HOUTHI
DUȘ...MANUL DIN BAIE
CE MIROASE AȘA?

Este o zi grea. După cum știți, în această seară teroriștii au atacat aeroportul din Kabul. Grupul ISIS-K a luat viețile unor americani care păzeau acest aeroport și mai mulți civili au fost uciși sau răniți. Comandanții de la Washington se urmăresc îndeaproape această chestiune. Situația de pe teren se schimbă constant. Soldații care și-au dat viața sunt niște eroi.

Peste 100.000 de cetățeni americani, parteneri ai Americii, afgani, au fost duși în locuri sigure. Eu și soția mea ne gândim cu durere la toate acele familii afgane care au pierdut copii în toate aceste atacuri.

Nu vom uita, nu vom ierta. Vă vom urmări până la ultimul și vă vom face să plătiți! Vom răspunde cu precizie și cu forță, trebuie să știți că teroriștii aceștia nu vor câștiga! Îi vom salva pe aliații afgani! America nu va fi intimidată!

Le-am spus celor din armată că dacă au nevoie de contingente suplimentare le vor primi. În ce privește identificarea și doborârea liderilor ISIS care au făcut toate acestea, îi vom găsi oriunde ar fi, oricine ar fi.

Armata afgană s-a prăbușit în 11 zile. Este în interesul talibanilor ca ISIS-K să nu acopere zone și mai largi, ca o metastază. Le-am cerut să ne dea spații mai mari. Nimeni nu are încredere, dar contăm că este în interesul lor ca noi să plecăm la data indicată și să evacuăm cât mai multe persoane. Chiar și azi am reușit să evacuăm 7.000 de persoane, dintre care 5.000 de americani.

Până acum nu am primit dovezi că există vreo înțelegere între talibani și cei din ISIS.

UPDATE 23:15  Retragerea SUA din Afganistan creează inevitabil un vacuum de securitate 

„Retragerea SUA din Afganistan creează inevitabil un vacuum de securitate, în ciuda avansului taliban, transformând ţara într-un hub terorist. În ultima perioadă între 8.000 şi 10.000 de luptatori, conform relatării presei americane, au ajuns în Afganistan. Marea parte din ei au venit din nordul Caucazului, Asia Centrală,  Cecenia ( Rusia) si Xinjiang ( China). Aceştia s-au alăturat talibanilor, dar şi reţelei Haqqani, afiliată Al Qaeda şi francizei autoproclamatului Stat Islamic din Afganistan, cunoscut  ca Islamic State Khorasan (ISIS-K)” a declarat pentru MEDIAFAXRăzvan Munteanu, analist de politică externă.

UPDATE 22.30 – ISIS-K a revendicat atacurile

Atacurile sinucigaşe au fost revendicate de ISIS-Khorasan, filiala afgană a reţelei teroriste Stat Islamic, a transmis agenţia Amaq, aparţinând organizaţiei teroriste sunnite.

Bilanţul atacurilor comise joi în zona Aeroportului din Kabul a ajuns la 102 morţi, 90 de afgani şi 12 militari americani, conform publicaţiei The Wall Street Journal. Alte 120 de persoane, inclusiv 15 militari americani, au fost rănite.

Două explozii au avut loc, joi după-amiază, la Punctul de acces „Abbey” al Aeroportului internaţional din Kabul şi la Hotelul Baron, situat în apropiere. Atacurile teroriste s-au produs în timp ce mii de persoane aşteaptă să fie evacuate din Afganistan. Ulterior, în zona aeroportului din Kabul au fost semnalate noi explozii şi schimburi de focuri.

Mişcarea talibanilor afgani a condamnat vehement atacurile teroriste, transmiţând că s-au produs într-o zonă aflată sub controlul trupelor americane.

UPDATE 21.50 – 140 de răniți în urma atacurilor

Sunt cel puțin 140 de răniți în urma atacurilor din Kabul.

Cel puțin 12 americani au murit, iar în jur de 11 sunt răniți.

11 soldați americani și un medic și-au pierdut viața în aceste atacuri.

UPDATE 21.13 – Mai mulți jurnaliști au auzit o a treia explozie

Mai mulți jurnaliști spun că au auzit o a treia explozie în apropierea aeroportului din Kabul.

UPDATE 21.00 – Cel puțin 60 de afgani au murit

Cel puțin 60 de afgani au fost omorâți în exploziile din Kabul, spune un oficial din Sănătate, potrivit WSJ.

Numărul militarilor americani omorâți a crescut la 10.

UPDATE 20.20 – Pentagonul confirmă moartea unor militari americani în atentatele de la Kabul

Departamentul american al Apărării a confirmat, joi seară, că printre persoanele ucise în dublul atentat produs în zona Aeroportului din Kabul se numără militari americani, fără însă a oferi detalii.

„Putem confirma că un număr de membri ai Armatei SUA au fost ucişi în atacul complex produs astăzi la Kabul. Alţii sunt trataţi după ce au fost răniţi”, a declarat John Kirby, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, într-un comunicat difuzat joi seară.

„Ştim, de asemenea, că un număr de afgani au devenit victime ale acestui atac odios. Gândurile şi rugăciunile noastre se îndreaptă spre apropiaţii şi colegii celor ucişi sau răniţi în aceste atacuri”, a precizat John Kirby.

UPDATE 18.40 – Pentagonul confirmă că au avut loc 2 explozii

Purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a declarat că explozia de la Poarta Abbey a fost rezultatul unui „atac complex” care a dus la un număr de victime ale SUA și civili afgani.

El a confirmat, de asemenea, că a existat cel puțin o altă explozie la sau lângă hotelul Baron din apropiere.

UPDATE 18.30 – Momentul celei de-a doua explozii

https://twitter.com/Algeria_News_DZ/status/1430914664574197761

UPDATE 18.02 – Surse: 50 de persoane au murit

Informația nu a fost confirmată de surse oficiale.

UPDATE 17.47 – Oficial american: un atacator sinucigaș ISIS, responsabil pentru explozie

Statul Islamic este responsabil pentru atentatul sinucigaș la aeroportul din Kabul, a declarat un oficial american pentru Politico.

UPDATE 17.40 – Cel puțin 13 oameni ar fi murit

Un oficial taliban spune că 13 persoane, printre care și copii, au murit.

Numeroși gardieni talibani se numără printre răniți, spune oficialul.

UPDATE 17.37 – Surse vorbesc despre o a doua explozie

Presa americană raportează o a doua explozie în apropiere de aeroportul din Kabul. Trei surse confirmă informația.

UPDATE 17.35 – Primele imagini cu efectele exploziei

UPDATE 17.30 – Cel puțin 10 persoane ar fi murit

Jurnaliștii israelieni spun ca sunt 10 morți, printre care trei militari americani.

UPDATE 17.20 – Cel puțin 2 militari americani, printre răniți

Se pare că doi sau trei militari americani se numără printre răniți, declară un oficial american pentru Reuters.

Știre inițială

O explozie puternică și focuri de armă au fost raportate joi în apropiere de aeroportul Hamid Karzai din Kabul. Se pare că atacul a avut loc chiar la intrarea în aeroport, lângă un hotel folosit în special de străini.

Ar fi vorba despre un atac sinucigaș. Numeroase persoane au fost rănite.

Informația a fost confirmată de Pentagon.

Explozia vine după ce SUA au avertizat cu privire la o amenințare teroristă asupra aeroportului pe fondul evacuării în curs.

Inițial, purtătorul de cuvânt al Pentagonului, John Kirby, a spus că „nu este clar dacă sunt victime“. Totuși, informații neconfirmate de autorități spun că explozia a avut loc într-o zonă aglomerată și că sunt răniți.

Ministru britanic: Un atac terorist asupra aeroportului din Kabul este „iminent”. SUA ar putea opri evacuările în 36 de ore

În urmă cu câteva ore, un ministru britanic a avertizat joi că ar putea avea loc un atac terorist „iminent și extrem de letal” pe aeroportul din Kabul în următoarele ore, același avertisment venind și din partea autorităților americane.

Ministrul Forțelor Armate, James Heappey, a declarat că există informații „foarte credibile” despre o amenințare „gravă” în capitala afgană, relatează BBC.

„Există acum rapoarte foarte, foarte credibile despre un atac iminent și, prin urmare, motivul pentru care sfatul Ministerului de Externe a fost schimbat aseară. Credibilitatea rapoartelor a ajuns acum în stadiul în care credem că este posibil un atac foarte iminent și extrem de letal în Kabul”, a spus ministrul britanic.

Întrebat de Sky News dacă un atac ar putea avea loc în următoarele ore, Heappey a răspuns: „Da”.

Știre în curs de actualizare…