- Jihadiștii comit atrocități în întreaga Africă, provocând Națiunile Unite să solicite un sprijin unitar.
- Sunt indicii că soldații din Occident se pregătesc să se retragă și acolo.
- Implicarea comunității internaționale în combaterea terorismului pe continentul Africii este pusă serios la îndoială.
Președintele american Joe Biden a afirmat că amenințarea teroristă reprezentată de organizații precum Al Qaeda și ISIS și-au extins aria de influență în afara Afganistanului și în alte regiuni ale lumii, cum ar fi Africa, ne precizează inews.co.uk. Biden a precizat în această săptămână, explicând plecarea tuturor forțelor americane din Kabul: „Există un pericol mai mare din partea ISIS și Al Qaeda și a tuturor acestor afiliați din alte țări, de departe, decât din Afganistan.”
Advertisment
Având în vedere acest fapt, implicarea comunității internaționale în combaterea terorismului pe continentul Africii este pusă serios la îndoială. Jihadiștii sunt activi și comit genocide în toată Africa, dar semnele din Franța sugerează că trupele NATO vor începe să se retragă și din Burkina Faso, Mali, Mauritania, Niger și Ciad.
Ce spune raportul directorului ONU?
Începe să apară incertitudinea. În urma celei de-a doua lovituri de stat din Mali în interval de un an, Franța s-a retras din această țară. Grupul mixt G5 Sahel, o forță multinațională militară formată din cele cinci țări africane instabile, afișează simptome de epuizare. Vladimir Voronkov, directorul ONU pentru combaterea terorismului, a lansat săptămâna aceasta un raport cu privire la ISIS și alte grupări asemănătoare, solicitând un efort internațional concertat pentru a schimba situația în Africa.
Recomandări
Acest efort este „imperios necesar pentru a sprijini eforturile țărilor africane și ale organizațiilor regionale de a combate terorismul și de a aborda interacțiunea acestuia cu conflictele, crima organizată, guvernanța și lacunele de dezvoltare”, a spus el. Conform raportului, de la începutul lui 2021, organizația ISIS din Sahara Mare a provocat moartea a sute de persoane în Mali, Burkina Faso și Niger. Pe 18 august, un atac extremist în nordul Burkina Faso a provocat moartea a optzeci de persoane.
Ce a zis președintele Nigeriei?
Președintele nigerian Muhammadu Buhari a solicitat Occidentului să ofere mai multă ajutor. „Lupta împotriva terorismului în Africa este un război global”. Totuși, acesta a adăugat că este nevoie de mai mult decât un simplu ajutor militar.
El a scris pentru Financial Times la începutul lunii august, menționând: „Nu trebuie să presupunem cu satisfacție că doar mijloacele militare îi pot învinge pe teroriști. Nu se poate aștepta ca SUA și aliații săi occidentali să susțină securitatea altora oriunde și pe termen nelimitat. Atacurile aeriene americane de luna trecută împotriva al-Shabaab în Somalia – primele din administrația Biden – arată ce se poate și ce ar trebui făcut. Dar ceea ce Africa are cea mai mare nevoie de la SUA este un parteneriat cuprinzător pentru a reduce disparitatea dintre creșterea noastră economică și cea demografică.”
Partenerii noștri