• Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, spune că România nu va avea o expansiune a bolii precum în Italia
  • Dr. Ciornei: Sunt sigur că numărul mare de depistări este şi din cauza testelor
  • Dr. Ciornei: Trebuie totuşi să fim în expectivă armată, să ştim că măsurile de siguranţă ne ajută

L-am întrebat pe Ministrul Sănătăţii în timpul vizitei la Iaşi care este rata de transmitere a virusului Sars-Cov 2. Ministrul nu ne-a răspuns concret, în schimb ne-a vorbit despre numărul tot mai mare de cazuri.

Un ton mult mai calm are renumitul doctor în imunologie şi microbiologie Radu Ciornei de la Suceava. El spune că rata de transmitere a virusului este un parametru epidemiologic care se numeşte R 0 şi care măsoară gradul de răspândire al bolii în populaţie.

El explică faptul că rata de transmitere a virusului este peste 1, adică fiecare om infectat pasează boala altcuiva. Specialistul este însă convins că această rată de transmitere nu va creşte exagerat în perioada următoare şi că numărul mare de infectări trebuie pus în legătură cu numărul tot mai crescut de teste. Pe de altă parte, spune Dr. Ciornei, depinde de fiecare dintre noi să menţinem această rată de transmitere constantă sau chiar să o aducem sub 1, prin respectarea cu stricteţe a regulilor de distanţare şi igienă.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Nelu Tătaru, Ministerul Sănătăţii: „Dacă.. 11 aprilie să o luăm, 523 de cazuri, 4500 de teste. Ieri 889 de cazuri, aproape 19 mii de teste. Vă las pe dumeavoastră să spuneţi cum stăm.“

Dr. Radu Ciornei, doctor în imunologie, microbiologie şi genetică moleculară1: „Este 1,1, între 1,13 – 1,15 a spus domnul Popovici, (vicepreş. Societăţii Române de Epidemiologie) el a făcut nişte calcule şi dacă urcăm la 1,2 am putea avea într-o lună 2600 de cazuri pe zi şi 1400 de pacienţi în ATI. Noi nu vom avea o expansiune a bolii precum în Italia. Vom avea o evoluţie lungă şi trenantă, eu sunt sigur că acest număr mare de depistări sunt şi din cauza testelor. Trebuie să fim în expectativă armată, trebuie să ştim că măsurile de siguranţă ne ajută, trebuie să ştim că infectarea este posibilă în orice spaţiu închis“.