Americanii sunt extrem de nervoși pe democrați că prețul maionezei a crescut. Așa simt ei creșterea inflației, care a început să cuprindă toată lumea. Nemții, berlinezii mai precis, sunt extrem de nervoși pe creșterea prețurilor la chirii. Americanii simt și creșterea prețurilor locuințelor, care ating nivele maxime istorice.

Creșterea prețurilor la alimente începe să-și arate colții peste tot. Urmează creșterea prețurilor la haine, încălțăminte și servicii.

La noi încă nu percepem creșterea prețurilor pentru că nu a crescut cursul valutar și pentru că avem venituri disponibile din economiile făcute anul trecut în lockdown din scăderea dobânzilor la lei și din creșterea salariilor.

Recomandări

MENIU A LA GREC
ȘOȘOACĂ INTRĂ ÎN CURSA PENTRU PMB
AVEREA LUI MUSK CREȘTE
TURIST ÎN AL NOUĂLEA CER
MUSK FACE CONCEDIERI LA TESLA
O LUNĂ DE SCHENGEN

Dar acest lucru nu va dura la nesfârșit pentru că intrăm în toamnă și în iarnă și vin facturile la utilități, la energie, gaze, apă și cădură.

Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, spune că va reuși să controleze această inflație, care a urcat la 5% în acest moment, iar anul viitor vom avea o inflație mai mică. Asta ține de politica lui.

Creștrea prețurilor se va instala foarte bine și odată ajunsă acolo sus este puțin probabil să mai scăadă. În cel mai bun caz, scăderile vor fi marginale.

Economia românească nu este competitivă, iar toți jucătorii care sunt în piață au ca obiectiv creșterea prețurilor, nu intrarea în vreo competiție cu ceilalți.

Așa că, scăderea inflației de anul viitor nu ne va ține de căldură, iar creșterea prețurilor la utilități este un dat pe termen lung.

Să vedem cine plătește factura politică.