• Stelian Ion susține că proiectul „Anghel Saligny” este o invitație spre furt din banul public.
  • Proiectul „Anghel Saligny” va fi avizat de interimarul de la Justiție.
  • Lucian Bode a blocat numirea noilor șefi de Parchete.

Încă un ministru remaniat, încă un scandal în Coaliție, de data asta fără pace, după cum arată deocamdată. Adevarata miză nu e proiectul „Anghel Saligny”, ci numirea noilor sefi de Parchete.

Și totuși, când vine vorba despre cele 10 miliarde de euro, USR-ul zice că premierul vrea să le împartă în mod discreționar și de asta și-a numit un prieten la Ministerul Justiției.

„În această seară ne vom consulta cu echipa, cu specialiștii de la ministerul Dezvoltării, cei care au inițiat proiectul și cu siguranță voi aviza acest proiect”, spune Lucian Bode, ministrul interimar al Justiției joi, 2 septembrie 2021.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

USR spune că, de fapt, proiectul „Anghel Saligny” nu e altceva decât PNDL-ul lui Dragnea.

„Dincolo de caracterul său total inadecvat, de faptul că reprezintă un proiect păgubos pentru România, nici vorbă de dezvoltarea României, mai degrabă o invitație spre furt din banul public. Dincolo de aceste aspecte și de pretextele folosite, având substrat mai degrabă numirea procurorilor de rang înalt, unde e o miză foarte importantă pentru unii, pentru noi nu a fost decât miza de a avea o procedură transparentă, corectă, astfel încât să asigurăm independența procurorilor”, declară fostul ministrul al Justiției, Stelian Ion.

Cu o seară înainte de a pleca de la Ministerul Justiției, Stelian Ion a făcut 11 propuneri pentru șefii principalelor structuri de forță din minister. Pe care, la jumatate de zi, interimarul Lucian Bode le-a blocat.

Joi, 2 septembrie 2021, secția de procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a cerut Ministerului Justiției să continue procedura de selecție pentru numirea șefilor Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, DNA și DIICOT, chiar dacă ministrul Justiției a fost revocat.

Câteva ore mai târziu, Plenul CSM contrazice secția de procurori și spune că decizia este exclusiv a puterii executive și că CSM-ul nu ar trebui să intervină în astfel de discuții.

Sorina Matei, despre cine nu are de câștigat din proiectul PNDL-3 denumit și „Anghel Saligny”

„Dacă politicienii rup Coaliții, se ceartă de 30 de ani pe bani și pe procurori. De data aceasta, tot despre bani și puterea din Parchete este vorba pentru că procurorul poate compromite un om politic, îl poate reține și poate merge cu el la arestare.

În privința PNDL-ului, cât câștigă PNL-ul, câștigă Cîțu, pentru că își câștigă partidul care încă funcționează după principii vetuste, adică bani de la Centru, de la Guvern, bani publici, vorbim despre 10 miliarde de euro pentru primari. Cîțu vrea să devină președinte PNL. Vineri în Guvern se va adopta acest PNDL-3 pe care ei l-au numit Anghel Saligny.

Va fi legat de rectificare și la fel ca celelalte PNDL-uri, nu există un control obiectiv pe alocarea acestor bani publici, nu este transparent și nu a fost implementat bine. Câștigă vineri și PSD și UDMR pentru că și primarii PSD și UDMR vor primi acești bani în localitățile mici unde au primari. Nu câștigă USR-PLUS, tocmai de aceea USR-PLUS nu au fost de acord pentru că nu au primari decât în marile orașe, unde nu există nevoia de canalizare sau alte necesități finanțate de acest PNDL-3”, a explicat Sorina Matei.

Sorina Matei: „Sunt șanse să pice Guvernul Cîțu”

„Șanse sunt pentru că vineri seara, USR a anunțat și un nume. Dan Barna a spus că vor fi de acord cu numirea în funcție de prim-ministru a lui Ilie Bolojan – șeful CJ Bihor – care este cunoscut în PNL și Coaliție și se știe despre el că nu este un fan al lui Klaus Iohannis și nici al lui Florin Cîțu. Lupta USR este directă cu președintele.

Există două variante:

  • Fie pică Guvernul prin moțiunea depusă luni de USR-PLUS și de AUR, pentru că au voturile și semnăturile necesare, iar Iohannis trebuie să desemneze un nou prmeier, care poate fi chiar Florin Cîțu, dar Cîțu trebuie să-și formeze o nouă majoritate în Guvern.
  • Fie supraviețuiește Guvernul Cîțu, iar miniștrii USR au anunțat joi seara că demisionează. Florin Cîțu va trebui să aibă un nou vot de învestitură în Parlament, va rămâne în Guvern cu PNL și UDRM și va fi sprijinit din Parlament minoritar de minoritățile naționale și de o parte din PSD”, a explicat Sorina Matei.

Sorina Matei spune care este povestea din spatele poveștii

„Liberalii erau speriații că vor fi alergați cu procurorii DNA și DIICOT, care sunt prieteni cu USR, având în vedere prietenia secției de procurori din CSM cu cei de la USR.

Stelian Ion demarase procedura de numire a procurorului șef DIICOT și pentru unele funcții importante de conducere din DIICOT și DNA. Acest lucru nu i-a plăcut președintelui Klaus Iohannis, pentru că nu a avut control pe acest propuneri și procedura a fost întreruptă joi de interimarul Bode.

Și mai era o problemă: Stelian Ion propusese legile justiției prin care să reducă marja președintelui Klaus Iohannis la aceste numiri și să mărească puterea secției de procurori CSM. Acest proiect nu i-a plăcut lui Klaus Iohannis. Proiectul nu a fost abandonat de Stelian Ion și președintele a vrut să aibă această marjă de numire destul de mare, astfel încât procurorii să nu devină un pericol pentru liberali”, a conchis Sorina Matei.