• 32 de inele din argint, brățări și pandantive au fost descoperite în apropiere de Ryazan, unul din cele mai vechi orașe din Rusia.
  • Printre bijuterii au fost găsite pandantive metalice și „inele cu șapte raze“, care reprezintă razele Soarelui.
  • Rușii medievali și-au ascuns bijuteriile de mongoli în timpul unui atac sângeros din anul 1237.
  • Experții spun că tezaurul ar fi de la sfârșitul secolului al X-lea sau începutul secolului al XI-lea.

Inele din argint, brățări și pandantive au fost descoperite în sud-vestul Rusiei, scrie Daily Mail.

Unele dintre brățări au trei împletituri argintii cu cruci în relief și frunze de palmier, stilul și tehnica lor indicând, de asemenea, o origine din secolul al X-lea sau al XI-lea. Inelele cu șapte raze au devenit o trăsătură distinctă a bijuteriilor rusești medievale timpurii. Bijuteriile sunt tipice pentru asortarea lor la costumele tradiționale din regiune ale femeilor. Se crede că au fost aduse din Orientul Îndepărtat.

În apropiere de Ryazan, unul dintre cele mai vechi orașe din țară, arheologii de la Academia de Științe din Rusia au găsit o comoară rară din epoca medievală, care a fost ascunsă de frica invaziei mongolilor.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Tezaurul a fost descoperit în locul în care ar fi avut loc un atac sângeros al mongolilor în anul 1237, iar cercetătorii spun că era ceva obișnuit ca rușii bogați să-și ascundă comorile în fața invadatorilor, în acele vremuri.

Arheologii speră să descopere de ce un astfel de tezaur rar, atât de valoros, supranumit „comoara Isad“, a fost îngropat în secret, fără o amenințare iminentă de atac, din partea mongolilor.

Studiile suplimentare privind comoara, tehnica fabricării bijuteriilor, compoziția metalului vor completa cunoștințele noastre despre istoria timpurie a vechiului oraș Ryazan“, spune Alexander Morozov, cercetător la RAS.

Cercetătorii consideră că 32 de piese ale comorii au fost ascunse cu mai mult de 100 de ani înaintea invaziei mongolilor. Ei speră să descopere, după studierea tezaurului și a săpăturilor ulterioare, contextul istoric al îngropării bijuteriilor.