Cea mai bună veste: Deși cursul valutar leu/euro crește, atingând noi maxime istorice, acest lucru nu are legătură cu criza politică.

Cursul valutar leu/euro a atins un nou maxim istoric și o va ține tot așa până la finalul anului. Premierul Florin Cîțu susține că această creștere nu are legătură cu criza politică de la Palatul Victoria, unde USR vrea să îl dea jos din funcția de premier. Această depreciere a început înainte de această situație și nu văd niciun motiv de îngrijorare, spune premierul, fost șef de Trezorerie la ING Bank, deci un specialist în domeniu.

El pune această creștere a cursului valutar pe seama unui context internațional, legat de ce se întâmplă pe piața dobânzilor.

Recomandări

CE FACI ÎN WEEKEND?
CONTROVERSE ÎN ARTĂ
CE FILME VEZI ÎN WEEKEND?
PREȘEDINȚII SE SUSPENDĂ?
#1 LA CONSUM DE DROGURI
LA CE FESTIVALURI MERGI

Noi suntem obișnuiți ca, atunci când apare o criză, să ne uităm la cursul valutar. Poate ar trebui să începem să ne uităm mai puțin la curs și mai mult la dobânzile la lei, în special cele de pe piața titlurilor de stat.

Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică de la Banca Transilvania, spune că evoluțiile din sfera economiei și a politicii, împreună cu climatul de pe piețele internaționale, au dus la creșterea ratei de dobânză la tilurile de stat pe scadența de 10 ani cu 5,3% săptămâna trecută, ajungând la 3,97%, cel mai ridicat nivel înregistrat din august 2020. Asta înseamnă că Ministrul Finanțelor se va împrumuta mai scump atunci când va avea nevoie de bani.

Dobânzile la lei vor deveni din ce în ce mai importante, mai ales când vor începe să crească, iar acest lucru se va vedea în rata lunară de plată a unui credit.

Încă nu suntem acolo, dar deficitele macroeconomice, care se măresc în fiecare zi – deficit comercial, deficit de cont curent și deficit bugetar -, ne vor duce acolo. La un moment dat vor crește și dobânzile, și cursul valutar. Atunci vom avea criză.