SPD (social-democrați de centru-stânga) a câștigat la limită alegerile federale din Germania, învingând partidul Angelei Merkel, care și-a anunțat demisia înainte de alegeri, potrivit rezultatelor preliminare publicate luni dimineață.

SPD devansează blocul conservator CDU/CSU cu aproape 2%, potrivit rezultatelor preliminare, iar într-o cursă atât de strânsă, posibilitățile de formare a unei coaliții sunt încă neclare, transmite Deutsche Welle.

Rezultatele preliminare ale alegerilor din Germania arată că SPD a obținut 25,7%, devansând la limită CDU/CSU (creștin-democrați de centru-dreapta și partidul lor înfrățit bavarez), cu 24,1%.

Recomandări

MACRON: EUROPA POATE MURI
XI MERGE LA PARIS
PICASSO ÎȘI DEDICĂ VIAȚA ARTEI
SWIFT REVINE PE PRIMUL LOC
MADONNA CÂNTĂ ÎN RIO DE JANEIRO
LANDO NORRIS CÂȘTIGĂ CURSA DE LA MIAMI

Atât blocul conservator, cât și SPD au declarat că doresc să conducă următorul guvern și, matematic, oricare dintre partide ar putea să o facă dacă își asigură aliații necesari.

Verzii ecologiști au înregistrat cel mai bun rezultat din istorie, obținând 14,8% din voturi. Partidul pro-business Democrații Liberi (FDP) a obținut 11,5%, în timp ce formațiunea de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD) a totalizat 10,3%. Partidul socialist Stânga a luat 4,9% din voturi.

Astfel, SPD ar avea cele mai multe locuri în Bundestag, 206, urmat de CDU/CSU – 196, apoi Verzii – 118, FDP – 92, AfD – 83, Stânga – 39 de parlamentari.

Cine ar putea guverna în Germania

Potrivit BBC, este pentru prima dată când Germania se confruntă cu o coaliție în trei, dar această țară a intrat într-o nouă eră politică, iar discuțiile nu au început încă.

Posibile coaliții de guvernare în Germania.

Dincolo de cele patru partide principale, a fost o seară proastă pentru stânga radicală și o seară cu probleme pentru extrema dreaptă.

Partidul de stânga Die Linke a coborât sub pragul de 5% necesar pentru a intra în parlament, dar a supraviețuit pentru că a obținut trei mandate directe.

Și, deși cota de voturi a extremei drepte AfD pare să fi scăzut la nivel național, va fi cel mai mare partid în landurile estice Saxonia și Turingia.