- Șapte oameni au murit în urma incendiului de la Spitalul din Constanța.
- În secția de ATI erau internați 10 bolnavi de Covid.
- Pacienții au fost scoși pe geam din saloane.
- Procurorii au deschis dosar penal pentru ucidere din culpă.
- Premierul Cîțu a cerut demisia managerului de la Spitalul de Boli Infecțioase.
- Rapoartele incendiilor de la piatra Neamț și Balș nu au fost prezentate până acum.
Istoria se repetă, isteria la fel. Pentru a prea multa oară într-un singur an, încă un spital din România ia foc.
Advertisment
7 oameni au murit la Spitalul de Boli Infețioase din Constanța. Erau la Terapie Intensivă și luptau împotriva Covid-ului. I-a învins, însa, proasta organizare de la noi. Un incendiu a izbucnit la 9 dimineața și a ars timp de o oră.
Pacienții de la ATI au fost condamnați la moarte. De două săptămâni, Spitalul devenise exlusiv Covid. Avea 120 de paturi, 10 la Terapie Intensivă. La acest spital s-au găsit deficiențe de acum un an, într-un raport special făcut după tragedia de la Piatra Neamț, când administrația din România s-a prefăcut iar interesată să refacă sistemul bolnav din sănătate. Asta nu i-a salvat pe oameni. Și suferințele continuă.
Sora unei victime: „Cum era înghesuită acolo, vai de capul lor, învelită cu niște pături, în pielea goală”
„Sora mea, are 75 de ani, s-a internat aici, am sfătuit-o să se interneze că avea Covid. Și zic du-te că și eu am fost tratată la București, o să fie bine. A venit aici. După o săptămână a luat și Klebsiella sau nu mai știu ce. S-a uitat la mine, ca și când mi-ar fi zis „ia-mă la București”. Cum era înghesuită acolo, vai de capul lor, învelită cu niște pături, în pielea goală”, a mărturisit sora uneia dintre victime.
Recomandări
Fiul unei victime: „Am văzut că iese fum. Și am zis băi, fumul ăsta nu poate să fie decât de la spital”
„Ăsta e sistemul medical, nu se ține legătura între spitale, între urgente. De la Palazu au încercat să o ducă în altă parte, dar nu au găsit loc. A ajuns aici, la Spitalul de Boli Infecțioase. Am văzut că iese fum. Și am zis băi, fumul ăsta nu poate să fie decât de la spital. Mi-am dat seama că s-a întamplat ceva pe terapie, că acolo se folosește instalația de oxigen. Când am văzut mașini de poliție, pompieri, salvări, mi-am dat seama ce s-a întamplat. Tragedie, ca și în alte spitale. Și cred că se vor mai întâmpla. Atâta timp cât autoritățile dorm, se bat pentru putere”, a spus fiul unei victime.
Iohannis si-a făcut simțită prezența cu un comunicat de presă
Era în drum spre Germania să primească un premiu la Aachen. Șeful statului a găsit și vinovatul: statul.
„Astăzi, din păcate, statul român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii. Este o zi neagră, de doliu, pentru națiunea română”, a fost primul lui mesaj.
Iohannis le-a vorbit și nemților despre tragedia de la Constanța.
„Voi începe cu o veste tristă. Azi în România s-a întâmplat o nenorocire. La un spital din Constanța, în România, a avut loc un incendiu. 7 pacienți au murit. Vă rog să țineți împreunp cu mine un moment de reculegere”, a spus Iohannis.
Autoritățile s-au încurcat în numărul persoanelor decedate
Revoltător mai e un lucru. După ce pompierii au stins incendiul, Inspectoratul pentru Situatii de Urgență a anunțat greșit numărul morților. Initial a spus că au fost 9 morți – nu 7, numărul real.
„Cele 9 persoane decedate sunt de pe secția de terapie intensivă, aceasta este informația certă”, a spus Cseke Attila.
„Avem 7 decedați. Cred că a fost o informație eronată plecată nici nu mai contează de unde”, a spus ulterior Gabriel Teliceanu, prim-procuror Parchetul de pe lângă Tribunalul.
„Cu siguranță vor lămuri la fața locului de ce au comunicat greșit”, a spus Lucian Bode.
„Ne cerem scuze pentru informația inițială și e bine ca totuși sunt numai 7 și nu sunt 9. Doctorul Arafat nu este Superman care să rezolve toate problemele. Nici instituțiile aflate în coordonarea lui nu sunt instituții de supra-putere să rezolve absolut toate problemele”, a declarat Raed Arafat.
Prin 4 tragedii majore a trecut România în ultimul an legate de spitale care au ars. Piatra Neamț, Matei Balș și Victor Babeș din Bucuresti, iar acum Constanța.
Partenerii noștri