- Tunisianul Makram Akrout a câştigat competiţia pentru cea mai bună baghetă din Paris.
- Tradiţia franceză spune că învingătorul primeşte onoarea de a furniza pâine timp de un an la Palatul Elysée, ocupat în prezent de preşedintele Emmanuel Macron.
Competiţia pentru cea mai bună baghetă din Paris a fost câştigată, vinerea trecută, de Makram Akrout, un tunisian care a ajuns în Franţa fără documente, în urmă cu douăzeci de ani, apoi a devenit francez şi brutar în brutăria Les Boulangers din arondismentul 12.
Advertisment
Cu premiul, Akrout a câştigat şi onoarea de a deveni, timp de un an, furnizorul pentru Elysée.
În ajunul ceremoniei, programată sâmbătă, 2 octombrie, în faţa curții bisericii Notre Dame, unii militanţi de extremă dreapta şi ziarul Causeur au descoperit şi răspândit câteva mesaje care ar fi fost postate în trecut de Akrout, pe Facebook. Poliţia verifică dacă el este cu adevărat autorul.
Recomandări
„Franţa încurajează şi propagă decadenţa în ţările noastre, pentru a-şi proteja interesele coloniale şi ne împinge să ne îndepărtăm de religia şi valorile islamice”; „Am plâns după Charlie Hebdo şi Notre-Dame, dar, din partea Franţei, aceşti câini nu plâng atunci când creatorul Allah este batjocorit”, sunt câteva mesaje.
În faţa liderilor sindicatului brutarilor, care organizează competiţia, tunisianul a declarat că i-a fost piratat contul. Încă nu a decis dacă va merge la ceremonie.
Premiul pentru cea mai bună baghetă este o tradiţie la Paris, în ultimii ani a fost câştigată de cinci ori de brutarii de origine tunisiană, iar acest lucru a fost văzut ca o demonstraţie a unei posibile integrări.
Elysée l-a felicitat pe Twitter pe câştigător: „În cele din urmă, nu mai rămâne decât unul! Bravo lui Makram Akrout care a câştigat premiul pentru cea mai bună baghetă din Paris pentru anul 2021. După cum spune tradiţia, el va furniza pâine la Elysée pentru un an”.
Autorităţile analizează conturile lui Akrout, pentru a vedea dacă este o provocare din partea extremei drepte sau dacă are într-adevăr poziţii apropiate de cele ale islamiştilor, ceea ce ar face dificilă furnizarea acestuia către Elysée.
Ritualul celei mai bune baghete urmează reguli destul de precise. La fiecare degustare, juraţii dau notele pe cinci criterii: aspect, gătit, consistenţă, aromă şi gust.
Baghetele candidate au fost 173, chemate să respecte o lungime cuprinsă între 55 şi 70 de centimetri, o greutate între 250 şi 300 de grame şi o cantitate de sare de 18 grame pe kilogramul de făină.
Faptul că populaţia de origine arabo-musulmană a devenit stăpână o tradiţie tipic franceză are şi o conotaţie politică. La Paris, bagheta chiar a devenit o problemă politică.
Partenerii noștri