• Școala trece în online când jumătate dintre clase au activitatea suspendată.
  • Noul mod de funcționalitate a școlilor se aplică din 4 octombrie.
  • Elevii sub 12 ani cu probleme pot solicita să învețe de acasă.

Școlile sau grădinițele se închid și trec în online dacă jumătate din clase sau grupe au activitatea suspendată din cauza COVID. Iar cursurile se suspendă doar la apariția unui caz pozitiv într-o clasă, și nu la rata de infectare din localitate. Asta arată noul ordin comun al Ministerului Educației și cel al Sănătății.

În timp ce autorităție schimbă reguli după reguli, părinții și elevii sunt din ce în ce mai îngrijorați de creșterea ratei de incidența și cred că școala ar putea fi sigură dacă s-ar face testări periodice.

„Sper să se și facă într-un mod regulat, adică nu doar la testarea simptomelor, pentru că dacă se vor testa numai la apariția simptomelor, probabil virusul deja este propagat în clasă. Dacă se va testa dimineața, înainte de intrarea la ore, bănuiesc că se vor depista la timp copiii bolnavi”, spune un părinte.

Recomandări

CIOLACU: „RO ESTE INSTABILĂ”
INTERSTELLAR ARE SUCCES
BITCOIN INTRĂ ÎN LUX
DAC-AȘ FI PREȘEDINTE...
CE URMĂREȘTE RUSIA?
NOI AUDIERI LA TIKTOK

Marian Anghel, directorul Liceului Petre Pandrea din Balș spune că elevii au posibilitatea de a se testa, dar nu toți. Sunt prea puține teste și încă așteaptă să mai primescă, pentru a putea ține situația sub control. Problema e însă, că nu toți părinții sunt de acord ca elevii să fie testați.

„Faptul că la apariția mai multor cazuri în localitate peste 6 la mie incidență școala nu se închide, ar trebui dublată verificarea elevilor care vin la școală. Din păcate ne lovim foarte des de reticența părinților de a lăsa copii să fie testați și atunci asta este o piedică”, spune directorul.

Unitățile de învățământ ar urma să primească teste non invazive pentru elevi, dar nu se știe când.