- Papa Francisc vorbește despre schimbări climatice.
- Liderii religioși au discutat despre grija față de mediu.
- Absent de la evenimentele interconfesionale a fost Dalai Lama.
Papa Francisc și zeci de lideri religioși au semnat luni un apel comun adresat guvernelor pentru a se angaja să atingă obiective ambițioase la viitoarea conferință ONU privind clima, promițând în același timp să facă propriul lor angajament pentru a-și îndruma credincioșii către un comportament mai sustenabil, precizează apnews.com
Advertisment
„Am moștenit o grădină; nu trebuie să lăsăm copiilor noștri un deșert”, se arată în apelul semnat în cadrul unei ceremonii oficiale la Palatul Apostolic înainte de a fi înmânat șefului conferinței COP26, Alok Sharma.
Pentru liderii religioși, grija față de mediu este un imperativ moral pentru a păstra creația lui Dumnezeu pentru generațiile viitoare și pentru a sprijini comunitățile cele mai vulnerabile la schimbările climatice.
Recomandări
Este un argument pe care Francisc l-a prezentat în mod repetat și cel mai cuprinzător într-o enciclică din 2015, „Lăudat să fie” și a fost reluat luni de imami, rabini, patriarhi și reverenzi care au împărtășit modul în care tradițiile lor religioase au interpretat apelul, mulți dintre ei insistând asupra faptului că religia și știința trebuie să se asculte reciproc pentru a salva planeta.
Dalai Lama, exclus de la evenimentele Vaticanului
Acestora li s-au alăturat luni liderii altor grupuri religioase majore reprezentând islamul sunnit și șiit, iudaismul, hinduismul, budismul, taoismul, jainismul, sikhismul și altele.
În mod vizibil absent a fost Dalai Lama. Vaticanul l-a exclus de ani de zile pe liderul spiritual tibetan de la evenimentele interconfesionale pentru a nu antagoniza China, iar un apel care încearcă să fie ascultat de un poluator de top precum Beijingul nu face excepție.
În apel, liderii au rugat conducerea politică să adopte măsuri pentru a limita creșterea temperaturii la 1,5 grade Celsius și pentru ca țările cele mai responsabile de emisiile de gaze cu efect de seră să ofere „sprijin financiar substanțial” comunităților cele mai vulnerabile.
La rândul lor, aceștia au promis să promoveze inițiative educaționale și culturale care să țină cont de mediu și să își îndemne credincioșii să aibă un stil de viață mai sustenabil.
Partenerii noștri