Băncii Naționale îi va fi mult mai greu să readucă inflația sub control, decât așteptările, iar dobânzile la lei vor trebui să crească din păcate mai mult.

Din cauza creșterii prețurilor la energie și gaze care determină o creștere generalizată a prețurilor peste tot, economiștii își revizuiesc țintele de inflație pentru acest an. Noile prognoze sunt mult mai mari decât estimările din vară, când părea că inflația putea fi ținută sub control.

Spre exemplu, Ionuț Dumitru, economistul șef al Raiffeisen Bank, a majorat ținta de inflație pentru acest an la 7,3%, decembrie 2021/decembrie 2020, față de 5,6% cât este prognoza Băncii Naționale.

Recomandări

TRAFIC INTENS SPRE MUNTE
PARKER ATINGE COROANA
ONLINE NONSTOP
CÂND VOTEZI?
UNDE ZBORI ÎN 2025?
LA CE HOTELURI MERGI?

Din cauza tensiunilor din piață, Băncii Naționale îi va fi mult mai greu să readucă inflația sub control, nu anul acesta, ci anul viitor, așa cum speră premierul Florin Cîțu și ministrul finanțelor Dan Vîlceanu.

Când vine vorba de inflație cei doi arată cu degetul către Banca Națională.

Creșterea inflației peste așteptări va duce la majorarea dobânzilor la lei, peste așteptări. Deja ROBOR-ul a crescut luni la 1,81% și va depăși 2% în scurt timp. BNR va trebui să majoreze dobânda de referință, aflată acum la 1,25%.

Întrebarea economiștilor este de câte ori va majora BNR dobânda de referință și cât de mult va strânge cureaua de politică monetară pentru a căpăta controlul asupra evoluției inflației.

Prețurile la energie și gaze ne vor lovi din plin, iar compensările promise de guvern sunt numai temporare.
În economie, toată lumea vrea să crească prețurile pentru a face față facturilor care vin.

Ne așteaptă pe toți vremuri grele pentru că am rămas fără apărare în fața lebedelor negre care au apărut toate în același timp.

Creșterea salariului minim cu 10% compensează o parte din creșterea facturilor și a prețurilor, dar nu va fi de ajuns.
Să vedem pe cine va da vina guvernul.