Israelul a avertizat, miercuri seară, că este pregătit să lanseze o acţiune militară pentru a opri Iranul să se doteze cu arme nucleare, iar Administraţia Joseph Biden a semnalat că analizează toate opţiunile dacă Teheranul nu revine rapid la respectarea Acordului atomic.

„Israelul îşi rezervă dreptul de a acţiona în orice moment” împotriva Iranului. „Nu intenţionăm să lăsăm Iranul să devină putere nucleară”, a declarat Yair Lapid, ministrul israelian de Externe, imediat după întâlnirea pe care a avut-o la Washington cu secretarul de Stat american, Antony Blinken.

„Dacă diplomaţia va eşua, vom avea pe masă alte opţiuni. Trebuie să acţionăm, este dreptul nostru şi responsabilitatea noastră. Iranul a semnalat public că vrea distrugerea Israelului. Nu intenţionăm să permitem acest lucru”, a subliniat Yair Lapid, potrivit Agenţiei France-Presse şi cotidianului The Times of Israel.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

La rândul său, Antony Blinken a semnalat că Iranul are puţin timp la dispoziţie pentru a reveni la respectarea Acordului nuclear semnat cu marile puteri. „Ne apropiem de punctul în care o revenire la Acordul atomic nu va mai reduce beneficiile tratatului”, a declarat Antony Blinken, denunţând activităţile iraniene de purificare a uraniului. Statele Unite preferă diplomaţia, „dar timpul se scurge rapid”, a atras atenţia Antony Blinken. „Noi suntem pregătiţi să recurgem la alte opţiuni dacă Iranul nu îşi schimbă direcţia”, a subliniat secretarul de Stat american.

Iranul a semnalat că intenţionează să revină, la începutul lunii noiembrie, la negocierile cu marile puteri pe tema relansării Acordului nuclear din 2015. Administraţia de la Teheran a cerut Statelor Unite să modifice abordarea în negocieri. „Administraţia Joseph Biden trebuie să ia o decizie: fie vrea să menţină moştenirea lăsată de Donald Trump, fie vrea să o construiască pe a lui Joseph Biden. Este o decizie pur politică. Nu avem prea mult timp la dispoziţie”, a declarat recent Saeed Khatibzadeh, purtătorul de cuvânt al Ministerului iranian de Externe.

Administraţia SUA a semnalat că este dispusă la reluarea negocierilor cu Iranul pe tema Acordului nuclear din 2015 (Planul Comun de Acţiune Complet, JCPOA). Iranul a intensificat activităţile nucleare în contextul retragerii Statelor Unite din Acordul atomic din 2015. Relaţiile dintre Statele Unite şi Iran sunt tensionate, din cauza programului nuclear iranian şi a activităţilor balistice. Washingtonul este nemulţumit de influenţa Iranului asupra unor ţări din Orientul Mijlociu. Fostul preşedinte Donald Trump a decis în 2018 retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear iranian şi reimpunerea de sancţiuni. Franţa, Marea Britanie, China, Rusia şi Germania menţin Acordul atomic cu Iranul.

Preşedintele Joseph Biden a semnalat că Statele Unite ar putea reveni în Acordul nuclear iranian, însă a cerut clauze suplimentare, care să limiteze activităţile balistice iraniene şi influenţa regională a Teheranului. Iranul a transmis că va reveni la respectarea în totalitate a angajamentelor asumate prin Acordul nuclear din 2015 doar dacă Statele Unite anulează sancţiunile.