De câte ori ați văzut culturi organizaționale în care preocuparea liderului este nu numai să demonstreze că el este cea mai competentă persoană în absolut toate domeniile, dar care să și încerce să scape de oamenii mai competenți sau mai inteligenți decât el? Iar dacă ați văzut așa ceva, ați descrie organizația respectivă ca fiind una performantă?

Eu cred că nu. De-a lungul vieții, fiecare dintre noi avem mai multe momente în care ne simțim amenințați de oamenii din jurul nostru, pentru că ei ar ști mai multe, ar fi mai competenți sau mai deștepți decât noi. Se întâmplă la prima promovare într-o funcție de management și deseori în poziții de leadership, în momentele în care ego-ul nostru este mai fragil ca de obicei.

Conform studiilor efectuate, una dintre cauzele principale ale micro-managementului în organizații este datorată faptului că nu ne simțim siguri pe noi ca lideri și tindem să arătăm cât de bune sunt abilitățile noastre de livrare, chiar dacă nu asta se așteaptă de la noi.

Recomandări

DUMINICA ASTA DU-TE LA VOT ȘI PUNE ȘTAMPILA PE ALB, ADICĂ PE NICIUNUL, SĂ VADĂ CĂ EXIȘTI!
100K VOTEAZĂ ÎN DIASPORA
RĂSPUNSUL MAE
FRAUDĂ LA VOT?
SUFERI DE BURNOUT?
EȘTI TRIST? AI LIBER!

Dacă vrei să fii un lider cu adevărat eficient, nu evita oamenii mai deștepți decît tine, ci caută-i.

Nu numai că asta îți va ușura munca, dar te va face mai eficient, va genera mai multe rezultate și îți va crea un proces de învățare directă și rapidă.

De fiecare dată când ego-ul tău tinde să scape de sub control și îți vine să intri în competiție cu oamenii tăi, amintește-ți că rolul liderului nu este ca el să fie cel mai bun din echipă, ci să facă echipa să funcționeze.

Și asta o poate face prin clarificarea viziunii și a obiectivelor, prin comunicare constantă și prin sprijinirea echipei sale, nu prin competiții interne inutile.