Inflația din zona euro a atins în octombrie un nou maxim al ultimilor 13 ani, în condițiile în care blocul monetar se luptă cu scumpirea energiei, scrie CNBC. În același timp, PIB-ul blocului a crescut cu cel mai rapid ritm din ultimul na, de 2,2%.

Inflația globală a ajuns la 4,1% pentru această lună, potrivit datelor preliminare ale biroului european de statistică Eurostat.

Acesta este cel mai ridicat nivel din iulie 2008, potrivit datelor Reuters, și a depășit prognoza de 3,7%. În septembrie inflația fusese de 3,4%.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

Creșterea a fost impulsionată de creșterea prețurilor la energie, ceea ce a adâncit îngrijorarea factorilor de decizie politică. Componenta energetică a datelor privind inflația a crescut cu 23% de la an la an, având de departe cea mai amre influență.

Datele din trimestrul al treilea publicate vineri au arătat, de asemenea, că PIB-ul blocului a crescut cu 2,2% față de perioada anterioară, cel mai rapid ritm din ultimul an.

„Creșterea solidă a PIB-ului zonei euro în trimestrul al treilea înseamnă că faza de redresare este aproape completă în cea mai mare parte a zonei euro”, a declarat într-o notă Andrew Kenningham, economist șef pentru Europa la Capital Economics.

„Creșterea va fi mult mai lentă în ultimul trimestru, deoarece întreruperea lanțului de aprovizionare, încetinirea cererii globale și unele penurii de forță de muncă afectează producția.”

Kenningham a adăugat că este probabil ca inflația globală și cea de bază să crească în continuare în următoarele două luni în zona euro.

Inflația este un indicator cheie urmărit de Banca Centrală Europeană. Aceasta a anunțat în septembrie că va cumpăra mai puține obligațiuni pe fondul creșterii prețurilor de consum.

Președintele BCE, Christine Lagarde, a declarat joi că prețurile în creștere la energie, redresarea cererii și blocajele din aprovizionare împing în prezent inflația în sus.

„Deși inflația va avea nevoie de mai mult timp pentru a scădea decât se aștepta anterior, ne așteptăm ca acești factori să se atenueze în cursul anului viitor. Continuăm să preconizăm că inflația pe termen mediu va rămâne sub țintele noastre de 2%”, a declarat aceasta.

BCE prevede o inflație de 2,2% în 2021, 1,7% în 2022 și 1,5% în 2023 – deci sub ținta sa de 2%. Banca va actualiza aceste previziuni la începutul lunii decembrie.