• Tarom a fost amendată cu peste 24 mii de lei pentru GDPR.
  • Datele personale ale cinci pasageri ar fi fost accesate neautorizat.
  • De asemenea, operatorului i s-a aplicat și măsura corectivă de revizuire și actualizare a măsurilor tehnice și organizatorice.

Compania Tarom a fost amendată cu 5000 de euro de Autoritatea Naţională de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal după ce datele personale a cinci pasageri au fost accesate şi divulgate.

Aceasta nu este prima breşă de securitate pentru care compania naţională este sancţionată.

Spre finalul anului 2019, Tarom a fost sancţionată cu 20.000 de euro după ce unul dintre angajaţii companiei a accesat neautorizat aplicaţia de rezervări şi a fotografiat o listă cu datele personale a 22 de pasageri, după care a divulgat lista online.

Recomandări

OFICIAL ÎN SCHENGEN
CE CÂȘTIGI LA GALA ZF?
PUTIN TESTEAZĂ ORȘENIK
BIDEN RESPINGE ICC
MANDAT PENTRU BIBI
VREMEA REA ÎNCHIDE A1

În luna mai, şi BCR a primit o amendă de 5.000 de euro pentru că a colectat copiile de buletin ale clienţilor prin intermediul telefonului personal al unei angajate, acestea fiind transmise prin intermediul aplicaţiei Whatsapp.

În iunie, compania Telekom a fost amendată cu 3.000 de euro pentru că nu a implementat suficiente măsuri de securitate, iar Enel Muntenia s-a ales cu o amendă de 4.000 de euro după ce a transmis, pe e-mail, datele personale ale unui client.

În iulie, operatorul ProLeasing Motors a fost amendat cu 15.000 de euro după ce a permis accesul la formularele completate de peste 400 de participanţi înscrişi la un concurs organizat pe Facebook.

Din mai 2018, de când Regulamentul pentru Protecţia Datelor se aplică şi în România, au fost amendate mai multe bănci: Unicredit (130.000 de euro), Raiffeisen Bank (150.000 de euro) şi ING (80.000 de euro). Şi World Trade Center s-a ales cu o amendă după ce, în mediul online, a apărut o listă cu datele clienţilor cazaţi la hotel.

Nu în ultimul rând, Autoritatea a dat mai multe sancţiuni şi firmelor care, spre exemplu, îşi supravegheau video angajaţii, fără ca aceştia să ştie.