• Nu există niciun fundament ştiinţific pentru deschiderea şcolilor dacă vaccinarea profesorilor este peste 60%”, e de părere profesorul de sănătate publică Răzvan Cherecheş.
  • „Cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România: ministrul Cîmpeanu”, spune fostul consilier în ministerul Sănătății.

Potrivit lui Răzvan Cherecheş, ecosistemul din şcoli îi include atât pe profesori, cât şi pe elevi, iar procentul necesar pentru imunitatea de grup în mediul urban pentru tulpina Delta este de 86%.

„Ministrul Cîmpeanu a ţinut cont de câteva elemente în decizia sa: media vaccinării cadrelor didactice în România este deja peste 60%, cea mai mare parte a părinţilor îşi doreşte şcoală faţă în faţă, cazurile noi şi decesele nu se vor vedea direct în şcoală, ci în familiile copiilor care vor transporta virusul acasă. Şi atunci, cine beneficiază de această decizie? O singură persoană din România – ministrul Cîmpeanu”, spune profesorul de sănătate publică.

În opinia lui Răzvan Cherecheş, ministrul încearcă să acopere faptul că toată vara „a pierdut timpul fără să pregătească şcolile pentru valul 4 (ventilaţie, testare, maşti, distanţă, vaccinare) şi că nu a avut curajul să impună vaccinarea obligatorie a cadrelor didactice”.

Recomandări

ECHIPĂ LA TENIS
CE VEZI AZI?
MCGREGOR RESPINGE ACUZAȚIILE
RUSIA INTERZICE ADOPȚIA
RUSIA ATACĂ KIEV
INCIDENT LA ALEGERI

O decizie responsabilă acum, ţinând cont de situaţia epidemiei, spune Răzvan Cherecheş, ar fi ca şcolile să deschidă faţă în faţă dacă atât personalul din şcoală cât şi copiii au procent de vaccinare peste 86% sau şcoala poate să asigure testarea săptămânală a întregului personal şi a copiilor, ventilarea claselor (schimb de aer minim de 3 ori pe oră sau ventilaţie pasivă – geamuri deschise), purtarea corectă şi permanentă a măştilor, distanţarea de minim 2 metri în timpul activităţii.

„Dacă nu se poate niciuna din condiţiile de mai sus, atunci şcoala trebuie să fie online (nici acest aspect nu a fost pregătit de ministrul Câmpeanu)”, spune Cherecheş.

Elevii revin fizic la ore de luni în şcolile unde rata de vaccinare a profesorilor depăşeşte 60%, a anunţat Cîmpeanu.