• Ministerul Sănătății: Testele de salivă pentru elevi pot fi făcute acasă, de către părinți
  • Legislația în vigoare nu exclude utilizarea acestor teste la domiciliu, explică ministrul

Testele nu mai ajung în școli, ci în casele elevilor. Ministrul Sănătății a declarat că testele pe bază de salivă pentru copii pot fi făcute și acasă. Precizarea vine în contextul în care reprezentanții angajații din învățământ au reclamat că nu pot fi obligați să administreze elevilor testele pentru depistarea COVID-19.

Precizăm că, testele rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă pot fi utilizate în scop preventiv, pentru încercarea de depistare timpurie a unor cazuri de infecție asimptomatice în rândul elevilor. Rezultatul pozitiv al unui test de salivă, ridică suspiciunea de posibilă infecție (caz suspect) și trebuie urmat de diagnostic prin metoda RT-PCR sau de un test antigen rapid. Pentru folosirea testelor nu este necesară pregătire medicală sau condiții speciale de lucru.

Îți amintesc că în data de 11 noiembrie 2021, Comitetul Național pentru Situații de Urgență a abilitat Ministerul Sănătății să elaboreze o procedură de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ.

Recomandări

CE DEVINE LUMEA?
PLANUL ARMATEI GERMANE
ROMÂNII SE TEM DE EȘEC
GATA DE RĂZBOI?
A ATINS O COARDĂ SENSIBILĂ
MANDAT DE ARESTARE

La nivelul sistemului educațional, unități de învățământ sau Ministerul Educației, după caz, se vor putea stabili fluxurile pentru preluarea-predarea testelor, corectitudinea prelucrării/interpretării acestora, corectitudinea raportării și către cine se va face raportarea, în funcție de numărul de utilizatori, personalul didactic și nedidactic existent disponibil, numărul de cadre medicale de la nivelul unităților de învățământ.”

Introducerea testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă a fost solicitată de către Ministerul Educației încă din luna februarie a acestui an și tot această instituție a solicitat specialiștilor din Sănătate o instrucțiune de utilizare.

Acum, procedura a fost stabilită. Urmează, însă, ca fiecare unitate de învățământ să decidă modul de utilizare