- Trei români veniţi din Suedia au fost băgaţi în carantină de DSP Mureş.
- Cei trei s-au adresat instanţei şi au avut câştig de cauză.
- Judecătoria Târgu-Mureş a anulat decizia de carantinare, în condiţiile în care INSP a uitat o bună perioadă să mai actualizeze lista ţărilor exceptate de la măsura carantinării.
- La momentul venirii în ţară, rata de infectări din Suedia era mai mică decât cea de la noi.
- Listele trebuie actualizate săptămânal, tocmai pentru a evita carantinarea celor veniţi din ţări pentru care nu se mai impune măsura.
Printre contestaţiile la măsura carantinării sau internării în spital, dispuse de direcţiile de sănătate publică, se remarcă şi cazul a trei persoane din Târgu-Mureş, ce au revenit în România pe 22 iulie 2020 pentru a rezolva diverse situaţii personale şi chiar de sănătate, una dintre persoane fiind un pacient oncologic, programat pentru un control în România.
Advertisment
Decizia de a-i băga în carantină pe cei trei români a fost luată de DSP Mureş în baza unei liste emise de Institutul Naţional de Sănătate Publică pe 6 iulie, cu nu mai puţin de 16 zile înainte de intrarea în ţară a acestora. Asta în ciuda faptului că lista ţărilor exceptate de la măsura carantinării/izolării pentru cei ce vin în România din acele state trebuie actualizată în fiecare zi de luni de INSP şi aprobată de Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă.
În motivarea deciziei, judecătorii arată că celor trei persoane le-a fost încălcat dreptul la libera circulaţie, iar măsura luată de DSP nu s-a raportat la situaţia reală din acel moment. Astfel, pe 22 iulie, rata cumulată de incidenţă a cazurilor noi de îmbolnăvire din ultimele 14 zile raportată la 100.000 locuitori era de 47,13 pentru Suedia, în timp ce pentru România era de 48,99, adică mai mare.
Recomandări
„Se remarcă faptul că lista în baza căreia s-a dispus măsura carantinării prin deciziile contestate nu relevă situaţia actuală (…), în condiţiile în care listele trebuiau actualizate în fiecare zi de luni, tocmai pentru a se evita carantinarea din zone care nu mai impun o astfel de măsură”, scrie în decizia instanţei, care consideră practic lista învechită şi fără a fi în concordanţă cu legea.
De altfel, lista statelor cu risc epidemiologic ridicat a mai fost actualizată de autorităţi abia pe 25 iulie (cu aplicabilitate din 27 iulie), adică la aproape trei săptămâni distanţă de la precedenta actualizare (6 iulie).
Avocatul Toni Neacşu, fost judecător, a explicat recent de ce un pacient nu poate fi închis cu forţa în spital sau în carantină instituţionalizată în baza unei decizii a DSP.
- Alertbox te protejează de pericole. Noul dispozitiv care te poate salva în situații de criză
- Bucureștiul te așteaptă cu numeroase evenimente în weekend. Chocolate Saga te așteaptă la Sala Polivalentă
- Iisus devine hologramă în Elveția. Credincioșii pot primi sfaturi spirituale de la un Iisus virtual
- Traficul rutier a fost închis pe autostrada A1 între Sibiu și Boița, din cauza vântului puternic
- România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
Partenerii noștri