Daniel Morar, judecător la Curtea Constituțională își are asigurat locul în istorie, în această săptămînă. E singurul magistrat lucid, care cunoaște și a reacționat la renașterea Securității, acolo la granița unde se întîlnesc și colaborează serviciile cu justiția. Morar a fost unul dintre cei care a judecat și a redactat sentința 51 a Curții Constituționale.

Cu ceva vreme în urmă, aici, la aleph news el a avertizat: ”Mă uit la acei judecători care au sesizat Curtea de Justiție a Uniunii Europene și au întrebat dacă e bună Decizia 51 a CCR, prin care a scos SRI din anchetele penale. Mă întreb: acei oameni n-au citit vreo carte la viața lor, despre sistemele totalitare, în care serviciile de informații făceau și desfăceau tot și distrugeau vieți?… Pot să plîngă oricît după serviciile de informații: nu e voie să se mai întoarca în cercetarea penală.”

Dar s-au întors. Sîntem la o săptămînă de tăcere, după ce în parlament s-a aprobat ordonanța Prună, dată de guvernul Cioloș acum cinci ani, prin care Secuirtatea reintră în controlul justiției.

Recomandări

MESAJUL LUI IOHANNIS DE PAȘTE
SFÂNTA LUMINĂ S-A COBORÂT LA IERUSALIM
POLIȚIȘTII CHINEZI, ÎN ILEGALITATE ÎN FRANȚA
SÂMBĂTA MARE E DEDICATĂ RUGĂCIUNII
FIREA ÎL PRINDE PE NICUȘOR DIN URMĂ
BLOOMBERG LANSEAZĂ GHID PENTRU ROMÂNIA

Ordonanța a fost adoptată fără nicio virgulă modificată, față de forma în care a fost propusă de Raluca Prună, ministrul Justiției din Guvernul Cioloș, în 14 martie 2016. Pînă la urmă, tot ”serviciile” au avut ultimul cuvînt.

Înainte de a fi fost judecător la cea mai înaltă instanță a României, Daniel Morar a fost șef al Parchetului Național Anticorupție precursorul DNA-ului lui Kovesi, și știe ce fac serviciile, cînd se întîlnesc cu procurorii: poliție politică, exact așa cum făcea Securitatea pe vremuri.

Daniel Morar, judecătorul de la Curtea Consituțională care a spus clar că a ține serviciile departe de justiție, este veriga cea mai importanta pentru mecanismul penal din România, merită, în toată această tăcere asupra subiectului, să intre în istorie în această săptămînă.